Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a exclus luni, intr-o conferinta de presa, orice discutie asupra programului nuclear al Teheranului cu marile puteri, in cadrul ofertei grupului 5+1 facuta Iranului, relateaza AFP.

"Am mai spus-o si o repetam, nu vom discuta dosarul nuclear iranian in afara" cadrului Agentiei Internationale pentru Energie Nucleara (AIEA), a subliniat Ahmadinejad.

Cele sase mari puteri (SUA, Franta, China, Marea Britanie, Rusia si Germania) incearca sa convinga Iranul sa stopeze activitatile nucleare sensibile, dar nu au primit inca un raspuns la oferta formulata la inceputul lui aprilie.

"Problema nucleara este inchisa, in ceea ce ne priveste", a adaugat Ahmadinejad, care spera sa fie reales la alegerile prezidentiale din 12 iunie.

"Discutii in afara AIEA vom avea exclusiv pe teme privind gestiunea relatiilor mondiale si a mijloacelor de garantare a pacii in lume", a sustinut el.

In data de 8 aprilie, Grupul 5+1 a propus Iranului organizarea unei reuniuni la care sa participe seful diplomatiei europene, Javier Solana, negociatorul iranian Said Jalili si reprezentanti ai celor sase.

Consiliul suprem iranian pentru securitate nationala, condus de Jalili, a raspuns favorabil acestei propuneri, dar a reafirmat ca Teheranul isi va continua activitatile din domeniul nuclear.

Consiliul a precizat ca acest dialog se va concentra asupra ofertei Iranului care vizeaza, potrivit lui Ahmadinejad, "garantarea pacii si a justitiei in lume".

Oferta iraniana nu a fost facuta publica si nu exista indicii ca ea ar fi fost transmisa grupului 5+1.

Deciziile importante in materie de politica externa tin de resortul ghidului spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Pana in prezent, pozitiile exprimate de Ahmadinejad asupra dosarului nuclear nu au fost contrazise niciodata de cea mai inalta autoritate a statului.