Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ca Ierusalimul va ramane capitala Israelului "pentru totdeauna", informeaza Haaretz. Seful executivului de la Ierusalim a facut aceste declaratii in contextul in care Israelul marcheaza 42 de ani de la anexarea principalului sector arab din oras.

"Ierusalimul este capitala Israelului. Asa a fost si asa va ramane pentru totdeauna si niciodata nu va fi divizat", a declarat Netanyahu, in cadul unei ceremonii care a marcat anexarea Ierusalimului de est in urma Razboiului de sase zile din 1967.

"Legaturile dintre poporul evreu si Ierusalim merg inapoi cu mii de ani. Orasul va ramane unit sub suveranitatea noastra", a declarat Netanyahu.

Premierul israelian a afirmat ca a facut aceleasi declaratii in timpul vizitei pe care a facut-o, saptamana trecuta, in Statele Unite. "Doar sub suveranitatea Israelului, Ierusalimul unit va asigura libertatea religioasa si libertatea de acces a celor trei religii la locurile sfinte", a adaugat Netanyahu.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat a afirmat ca declaratiile lui Netanyahu reprezinta un pas inapoi pentru solutia doua state, sprijinita de catre Administratia Obama. "Prin aceste declaratii, Netanyahu afirma ca starea de conflict va fi eterna", a declarat Erekat.

La randul sau, un consilier al presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat ca palestinienii au acceptat solutia doua state bazata pe faptul ca Ierusalimul de est va deveni capitala lor. "Ocupatia israeliana a Ierusalimului de est este ilegala", a spus Rafik Husseini, adaugand ca incercarile Israelului de a pastra controlul Ierusalimului de est vor fi un obstacol in calea pacii.

Institutul pentru Studii israeliene a precizat in aceasta saptamana ca Ierusalimul are 760.800 de locuitori, din care 492.400 evrei si 268.400 de arabi.