Femei frumoase, calatorii in strainatate, gadgeturi si treceri spectaculoase peste frontiere minate: viata agentilor israelieni capturati in Liban este demna de un roman de spionaj, relateaza AFP.

20 de persoane acuzate de spionaj in favoarea Israelului, printre care se aflau si crestini sau musulmani, dintre care un macelar, un dealer de telefoane mobile si un general in retragere, au fost arestate in ultimele luni in Liban, dupa o ancheta condusa de serviciile de spionaj libaneze.

Potrivit unor inalti responsabili citati de AFP, ancheta s-a accelerat in aprilie, dupa ce serviciile de informatii au descoperit o retea care incerca sa se infiltreze in sanul puternicului dispozitiv de securitate al Hezbollahul shiit, angajat in 2006 intr-un razboi distrugator impotriva Israelului.

Temandu-se de o "operatiune" iminenta a evreilor impotriva Hezbollahului, serviciile libaneze de informatii au informat partidul shiit iar autoritatile au anihilat presupusele celule de spionaj.

Celule independente formate din maxim trei persoane

"Suspectii arestati faceau parte din diferite retele, fiecare formata din maxim trei persoane, care nu aveau nicio conexiune intre ele", a declarat generalul Achraf Rifi, seful Fortelor de securitate interna din Liban (FSI).

"Descoperirea unui secret tehnologic ne-a permis sa reconstituim acest puzzle", a adaugat el, fara a preciza insa natura acestei descoperiri.

Agentii, care aveau misiunea de a aduna informatii despre pozitiile Hezbollah, dar si ale grupurilor palestiniene si ale militantilor libanezi, comunicau cu superiorii israelieni prin satelit sau prin mesaje cifrate.

Ei foloseau gadgeturi sofisticate, dintre care unele erau ascunse in congelator sau in bateria de la masina.

Multi dintre ei calatoreau la Paris, in Turcia si in Ungaria pentru a comunica informatiile culese. Fiecare dintre spionii arestati a calatorit cel putin o data in Israel, cu pasapoarte falsificate, pentru a fi instruit.

"Unul dintre cei arestati ne-a spus ca se intalnea cu ofiterii israelieni la frontiera, unde era ghidat sa traverseze campurile de mina din zona, atat la dus, cat si la intors", a explicat generalul Rifi.

Ofiterul libanez a precizat ca Israelul a recrutat cea mai mare parte a agentilor in anii '80 si '90, in perioada celor 22 de ani de ocupatie israeliana a sudului Libanului, care a luat sfarsit in 2000.

Israelul isi santaja agentii cu demascarea

"Se foloseau de femei frumose, de bani si alte mijloace pentru a intinde capcane si a culege informatii", sustine el. "Agentii erau bine recompensati pentru prima misiune, primind intre 5.000 si 7.000 de dolari. Ulterior, Israelul reducea de maniera drastica aceste recompense si isi ameninta agentii ca ii deconspira daca refuza sa mai coopereze".

"Nici familiile si nici prietenii agentilor arestati nu stiau despre activitatile acestora", a precizat generalul Rifi.

Un suspect arestat saptamana trecuta, Nasser Nader, proprietar al unui magazin de telefoane mobile in Junieh, in nordul Beirutului, a fost recrutat gratie unei libaneze care l-a sedus.

In aprilie, Adib al-Alam, general in retragere la Siguranta nationala, a recunoscut ca a lucrat pentru Israel timp de peste 15 ani.

Potrivit lui Rifi, fostul general a simtit, la un moment dat, ca este urmarit. In acel moment, a trimis un mesaj in Isreal, dar superiorii evrei l-au linistit.

Libanul se afla inca, din punct de vedere formal, in razboi cu Israelul.

Agentii demascati risca inchisoarea pe viata sau pedeapsa capitala.