Secretarul de Stat american Hillary Clinton intentioneaza sa extinda drepturile partenerilor diplomatilor homosexuali aflati in misiune in strainatate, referindu-se, printre altele, la asigurarea medicala, decontarea cheltuielilor de transport pentru schimbarea postului si instruirea in domeniul securitatii personale, relateaza AFP.

Congresmanul democrat Howard Berman, care prezideaza Comisia de Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor, intentiona sa prezinte un proiect de lege care ar fi determinat Departamentul de Stat sa extinda drepturile enumerate pentru partenerii diplomatilor americani, indiferent de orientarea sexuala. El a renuntat la proiect dupa ce Clinton i-a dat asigurari ca acestia vor beneficia de toate drepturile cuprinse in proiect.

In cadrul audierilor pentru prezentarea proiectului, Michael Guest, fost ambasador in Romania, a marturisit ca a parasit serviciul diplomatic in 2007 intrucat partenerul sau era victima a discriminarii. Guest "a slujit SUA timp de 26 de ani, dar a fost nevoit sa paraseasca Serviciul diplomatic intrucat nu mai putea suporta ca partenerul sau de o viata sa fie tratat ca un cetatean dintr-o clasa inferioara", a precizat Berman.