Patru candidati vor participa la alegerile prezidentiale din Iran, care vor avea loc la 12 iunie, dupa ce Comisia Electorala de la Teheran a validat candidaturile lor, informeaza BBC.

Agentia semi-oficiala Mehr a precizat ca printre candidati se afla actualul sef al statului, Mahmoud Ahmadinejad, care urmareste sa obtina cel de-al doilea mandat.

In cursa se mai afla un fost sef al Garzii Revolutionare, Mohsen Rezai, dar si doi politicieni reformisti: fostul premier Mir-Hossein Mousavi si fostul presedinte al parlamentului, Mehdi Karoubi.

Recent, Ministerul de Interne de la Teheran a respins candidatura unui baiat in varsta de 12 ani, care s-a inscris in cursa pentru presedintia Iranului, promitand ca daca va fi ales va cumpara Hawaii de la Statele Unite si-i va muta acolo pe israelieni. "Voi cumpara statul Hawaii, locul de nastere al lui Obama, si-l voi inchiria israelienilor pentru a merge sa locuiasca acolo - ca sa nu mai trebuiasca sa ucida copii in Gaza", a declarat Kourosh Mozouni.

Candidatura sa a fost ulterior respinsa de Ministerul de Interne, deoarece legea iraniana precizeaza ca in cursa se pot inscrie doar politicienii sau clericii, care au cel putin 18 ani si sunt musulmani siiti.

Haaretz a scris atunci ca, la fiecare patru ani, "zeci de excentrici se inscriu in cursa prezidentiala" din Iran, "infrumusetand un eveniment foarte serios pana in momentul in care sunt, inevitabil, exclusi din competitie".