Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu inceteaza sa uluiasca lumea cu infantilismul sau geopolitic, scrie Vladimir Novosadiuk, seful reprezentantei agentiei RIA Novosti la Chisinau, intr-un articol de o duritate fara precedent in ultimii ani. Basescu "a socat comunitatea europeana si pe vecinii lui moldoveni cu o noua perla", scrie Novosadiuk, referindu-se la declaratiile facute la Piatra Neamt de presedinte, care a spus ca semnarea unui tratat frontalier cu Moldova l-ar transforma in partenerul lui Ribbentrop si Molotov”.

Ziaristul rus sustine ca aceste declaratii fac parte din aceeasi serie de manevre ale birocratiei romanesti cu recenta cerere de anulare a Tratatului care a stabilit granita dintre Moldova si Romania.

In acest context, autorul articolului crede ca presedintele roman nu ar trebui sa uite ca prin amintitul tratat in componenta Romaniei au fost incluse Transilvania si Adealul. "Iar acolo de mult mocnesc tendinte separatiste”, sustine jurnalistul rus.

Vladimir Novosadiuk apasa pedala unei teme recurente in presa ucraineana si moldoveana filo-rusa: presupusele revendicari teritoriale ale Romaniei indreptate impotriva Ucrainei. "Basescu si-a indreptat ochiul de gospodar si asupra unor raioane ale Ucrainei, ceea ce Kievului nu i-a placut absolut deloc".

Novosadiuk revine, pe acest fundal, la evenimentele de la Chisinau din 7 aprilie si readuce in memoria cititorilor episodul atacurilor asupra cladirilor Parlamentului si Administratiei Prezidentiale, “vandalizate de tineri cu apucaturi huliganice, care strigau lozinci romanesti si care au arborat pe edificiile distruse drapelul Romaniei si pe cel al UE”.

“Privind lucrurile prin prisma tuturor acelor intamplari, declaratiile lui Basescu capata trasaturile clare ale unui fel de plan secret, indreptat spre distrugerea statalitatii moldovenesti”, continua ziaristul, invocand explicatiile expertilor.

Novosadiuk citeaza chiar cateva din afirmatiile “demne de retinut” ale presedintelui Basescu, fara a oferi insa si sursa acestora: “mai devreme sau mai tarziu vom seca raul Prut, pentru ca toti romanii sa fie din nou impreuna”; “conform noului concept de politica externa al Romaniei, Moldova ramane in centrul unei atentii deosebite din partea Romaniei”; “alegerile din aprilie vor fi un test important si noi speram ca ele vor fi suficient de democratice pentru a justifica nivelul de incredere acordat Republicii Moldova de noi si de partenerii nostri europeni”.

Prin urmare, apreciaza ziaristul facand din nou referire la politologi, dar fara a numi vreunul, “planul secret al lui Basescu nu mai este de mult pentru nimeni o taina. Acest plan vizeaza crearea asa numitei Romanii Mari prin alipirea teritoriilor fostei Basarabii – actuala Moldova, a Bucovinei de Nord din Ucraina si a raioanelor sudice din regiunea Odessa”.