Un inginer japonez a reusit sa doboare recordul mondial privind mentinerea in aer a unui avion de hartie: modelul sau a reusit sa zboare nu mai putin de 27.9 secunde, anunta The Telegraph.

Imediat dupa ce a stabilit noul record, Takuo Toda a declarat ca aceasta realizare nu este decat un pas in realizarea principalului sau scop: lansarea unui avion de hartie Statia Spatiala Internationala.

Recordul stabilit in aprilie de Toda, care este si presedintele Japan Origami Airplane Association, a fost omologat saptamana aceasta de Guinness World Records.

Facut dintr-o singura coala de hartie, modelul japonezului masoara 10 centimentri in inaltime. Japonezul spera sa-si doboare recordul, folosind acelasi model, la un concurs al fanilor avioanelor de hartie care va avea loc in septembrie.

Scopul final al japonezului - lansarea avionului de hartie din spatiu

"In urma cu 30 de ani, am vazut o naveta spatiala, care avea o forma similara cu un avion de hartie, care a aterizat pe Pamant", povesteste Toda, care s-a implicat in acest hobby in momentul in care a ramas imobilizat la pat, timp de doi ani, dupa un accident de alpinism, pe vremea cand era student.

El pretinde ca a realizat, cu trei ani mai devreme, un avion de hartie cu o configuratie aproape identica cu naveta spatiala a NASA.

De la hobby la finantari de 617.000 lire sterline

Inginerul japonez a reusit sa obtina o finantare de 617.000 lire sterline, pe o perioada de trei ani, a proiectului sau din partea Japan Aerospace Exploration Agency, prin care va incerca sa lanseze avioane de hartie de pe Statia Spatiala Internationala, urmand sa le recupereze, o saptamana mai tarziu, pe Pamant.

"Daca vom reusi sa dovedim ca un avion facut din hartie poate sa revina in atmosfera Pamantului si sa aterizeze in siguranta, atunci comunitatea stiintifica va obtine date deosebit de valoroase privind aerodinamica", a sustinut Toda.

"Aceste cunostinte pot contibui la imbunatatiri importante in ceea ce priveste designul navetelor spatiale si vor dovedi ca si materialele foarte usoare sunt capabile sa faca fata conditiilor din straturile superioare ale atmosferei", adauga inginerul japonez.