Scandalul deconturilor facute de parlamentarii britanici, care a discreditat sistemul politic din Regat si a alimentat cererile privind reformarea radicala a Parlamentului de la Londra, ar putea sa-i afecteze popularitatea lui Gordon Brown in randul alegatorilor, scrie Reuters. "Informatiile ca parlamentarii si-au decontat toate cheltuielile, de la filme porno la candelabre, i-au infuriat pe alegatori, au erodat increderea in vechile institutii democratice si au provocat cea mai mare criza politica din Marea Britanie din ultimii ani", scriu jurnalistii.

Scandalul a determinat pana in prezent demisia unui ministru din Partidul Laburist al premierului Gordon Brown, in timp ce doi parlamentari laburisti au fost supendati. Un consilier apropiat liderului conservator David Cameron a demisionat si el in urma scandalului, iar presedintele Camerei Comunelor, Michael Martin, este presat sa demisioneze in urma felului in care a gestionat criza.

Alti politicieni au returnat mii de lire sterline din banii contribuabililor, intr-o incercare de a-si salva reputatia.

In acest timp, politia ia in calcul declansarea unei investigatii criminale in cazurile cele mai serioase, care au fost publicate in ultimele 10 zile de publicatia Daily Telegraph, dupa ce jurnalistii au obtinut documentele cu cheltuielile politicienilor britanici.

"Parlamentul a fost compromis complet. Aceasta este o amenintare la adresa procesului democratic si a legitimitatii Parlamentului", a declarat editorul cotidianului Guardian, Alan Rusbridger.

Politicienii si-au decontat filme erotice, gunoiul de gradina sau candelabrele

In acest scandal sunt implicati politicieni din toate partidele. Britanicii au aflat ca politicieni si-au decontat, din bani publici, curatirea piscinelor, achizitia de gunoi pentru gradina, filme erotice sau candelabre.

Analistii se asteapta ca alegatorii britanici sa sanctioneze cel mai mult Partidul Laburist, al premierului Gordon Brown, aflat la putere de 12 ani. Laburistii ar putea cere char demisia lui Brown din fruntea partidului, in contextul in care Marea Britanie va avea alegeri generale anul viitor.

Reuters noteaza ca cei 646 de parlamentari britanici primesc un salariu anual de 65.000 de lire sterline (98.830 de dolari), insa anul trecut au solicitat suplimentar 93 de milioane de lire sterline, adica 1.440.000 de lire fiecare.