Comisarul european Dalia Grybauskaite a fost aleasa duminica, din primul tur, presedintele Lituaniei, devenind astfel prima femeie presedinte a acestei tari, potrivit datelor oficiale ale scrutinului publicate luni.

Avand sase contracandidati, actualul comisar pentru buget a obtinut 69,04% din voturile alegatorilor. Ea il urmeaza in functie pe Valdas Adamkus, in varsta de 82 de ani, sef de stat in aceasta fosta republica sovietica in ultimii 10 ani.

Rata participarii la vot a fost de 51,67%. Doamna Grybauskaite, in varsta de 53 de ani, a candidat ca independent, punctul cheie ale programului sau electoral fiind lupta impotriva oligarhiei.

Intr-un interviu acordat vineri AFP, ea lasase sa se inteleaga ca va conduce tara alaturi de actualul preier Andrius Kubilius care i-a sustinut candidatura.

Dalia Grybauskaite a criticat in dese randuri modul in care guvernul de la Vilnius a condus tara. Dupa cativa ani de crestere importanta, economia Lituaniei a cunoscut o contractie semnificativa, iar numarul somerilor este in crestere.

Proteste violente au avut loc in ianuarie pe strazile capitalei, cand manifestantii au spart geamurile cladirii Parlamentului din Vilnius.