Uniunea Europeana condamna comportamentele discriminatorii impotriva homosexualilor si lesbienelor cu ocazia Zilei Internationala a Luptei Impotriva Homofobiei, eveniment celebrat duminica in peste 50 de tari, relateaza AFP.

"Uniunea Europeana respinge si condamna orice forma de manifestare a homofobiei, intrucat acest fenomen reprezinta o violare flagranta a demnitatii umane", se arata intr-un comunicat transmis de presedintia ceha a UE.

"Suntem profund ingrijorati de incalcarile drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului pe baza orientarii sau identitatii sexuale, de cate ori acestea au loc", precizeaza comunicatul.

Documentul aminteste in special de "aplicarea pedepsei cu moartea, a torturii sau a oricarui alt tratament aspru, inuman si degradant, detentia arbitrara, negarea dreptului la intruniere pasnica sau asociere si privarea de libertati economice, sociale si culturale, inclusiv accesul la sanatate."

Astfel, UE cere autoritatilor sa sa garanteze ca "orientarea sexuala sau identitatea de gen nu vor reprezenta, sub nicio forma, obiectul unor sanctiuni penale si ca aceste incalcari ale drepturilor omului vor fi investigate, iar autorii lor vor fi adusi in fata justitiei."

Ziua Interantionala impotriva Homofobiei militeaza pentru respectarea drepturilor persoanelor de toate orientarile sexuale si pentru eliminarea discriminarii si a violentei cu caracter homofob. Aceasta a fost aniversata pentru prima oara de organizatiile neguvernamentale in 2005, fiind de atunci celebrata in fiecare an, la data de 17 mai. In Romania aceasta zi nu este marcata oficial, desi in alte state ale Uniunii Europene ea este deja recunoscuta.