Cateva zeci de nationalisti greci au protestat sambata impotriva grupului Bilderberg, a carui intalnire anuala a avut loc de joi pana sambata in apropiere de capitala Greciei, informeaza AP. Demonstrantii, ce apartineau Partidului Miscarea Ortodoxa Populara, au criticat intlnirea "anti-greceasca" a grupului, desfasurata la un hotel de cinci stele aflat la 40 de km de Atena.

Manifestantii au strigat lozinici impotriva participantilor la cea de-a 57 intalnire a grupului si au afisat un banner pe care scria "Bilderberg nu este binevenit!". Unul dintre demonstranti a fost arestat dupa ce a incercat sa forteze un cordon al politiei.

"Am venit aici pentru a protesta impotriva aceastei intalniri anti-grecesti", a declarat Argyris Sideris, secretarul regional al partidului. "Trebuie sa facem ceva pentru a ne proteja tara", a adaugat oficialul.

In fata hotelului Astir Palace, aflat la 40 de km de Atena, au demonstrat si membrii Partidului Comunist din Grecia.

Conditii de securitate maxime

Cea de-a 57 intalnire a membrilor Bilderberg Group a avut loc, timp de trei zile, in Vouliagmeni, in apropiere de Atena. Sute de politisti, cateva nave militare si barci cu scafandri din trupele de elita au asigurat securitatea intalnirii. Presa din capitala Greciei a relatat, de asemenea, ca grupul a cerut protectia a doua avioane de lupta F-16 si a unui elicopter al politiei locale.

Potrivit presei elene, printre participantii la intalnirea din acest an s-au numarat numarul doi din Departamentul de Stat, James Steinberg, Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Regina Sofia a Spaniei, Regina Beatrix a Olandei, seful diplomatiei elene, Dora Bakoyannis, presedintele Consiliului Economic al SUA, Larry Summers si trimisul american pentru Pakistan si Afganistan, Richard Holbrooke.

AP afirma ca reuniunea s-ar fi terminat sambata.

Un ziarist ce urmareste reuniunile grupului, Daniel Estulin, a declarase recent ca membrii grupului urmau sa discute, in principal, chestiuni financiare, intre care viitorul dolarului american, criza economica globala si ratele mari ale somajului in diferite tari.

Un grup controversat

Bilderberg Group este o organizatie ce include lideri politici, oameni de afaceri, academicieni si ziaristi, care se intruneste anual incepand din 1954. Organizatia sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita.

Intalnirea de anul trecut s-a desfasurat la Westfields Marriott in Chantilly (Virginia). La fiecare patru ani, reuniunile se desfasoara in SUA sau Canada.

Din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial. Participantii nu au voie sa vorbeasca despre cele discuate in timpul reuniunilor, grupul nu are pagina de internet si nicio intalnire nu este inregistrata.

Grupul Bilderberg poarta numele unui hotel din Olanda unde membrii fondatori - printul Bernhard al Olandei, Joseph Retinger, David Rockefeller si Denis Healey - s-au intalnit prima data in 1954. Participantii la intalnirile grupului sunt protejati de serviciile secrete ale principalelor state reprezentate, in frunte cu CIA.