Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, in varsta de 78 de ani, vrea sa revina pe scena politica a Rusiei, urmand sa anunte, in curand, crearea Partidului Democrat Independent.

"Curand, Initiativa noastra civica se va transforma intr-o formatiune politica. Nu este vorba de luni de zile, este vorba de saptamani", a declarat Gorbaciov, pentru Trud.

La sfarsitul anului trecut, un grup de initiativa condus de liderul Perestroikai a anuntat infiintarea Initiativei Civice Anticriza. Printre colaboratori - omul de afaceri Aleksandr Lebedev, fostul deputat Vladimir Ryjkov, cunoscuti economisti.

Unii experti sunt sceptici insa in privinta noului proiect politic al lui Gorbaciov. "Este destul de greu sa te astepti ca acest partid sa joace un rol central", crede politologul Dmitri Oreskin, care adauga: "Iar daca va obtine sprijinul puterii, va trebui sa joace dupa regulile Kremlinului".

In opinia expertului rus, intentia lui Gorbaciov de a reveni in politica arata ca procesul normal de reinnoire a stabilimentului politic nu s-a epuziat.

Directorul Institutului pentru politici aplicate, Olga Kryshtanovskaia, crede insa ca partidul lui Gorbaciov ar putea sa se bucure de ceva sprijin din partea electoratului nemultumit de modul in care guvernul condus de Putin incearca sa combata efectele crizei economice globale.