Cea de-a 57 intalnire a membrilor Bilderberg Group, ce reuneste personalitati politice, jurnalisti si oameni de afaceri din Europa Occidentala si America de Nord, a inceput, joi, la un hotel de cinci stele din Atena, transmite AFP. Sute de politisti asigura securitatea in jurul hotelului Astir Palace din cartierul Vouliagmeni, tinand deoparte ziaristii si curiosii.

AFP citeaza martori care sustin ca nave militare si barci cu scafandri din trupele de elita se afla in apropiere de coasta, pregatiti sa intervina. Presa din capitala Greciei a relatat, de asemenea, ca grupul a cerut protectia a doua avioane de lupta F-16 si a unui elicopter al politiei locale.

Printre participantii la intalnirea din acest an se numara numarul doi din Departamentul de Stat, James Steinberg, Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Regina Sofia a Spaniei si Regina Beatrix a Olandei.

Un ziarist ce urmareste reuniunile grupului, Daniel Estulin, declarase recent ca membrii grupului vor discuta, in principal, chestiuni financiare, intre care viitorul dolarului american, criza economica globala si ratele mari ale somajului in diferite tari.

Ziaristul afirma ca a obtinut o brosura a reuniunii, in care se precizeaza ca participantii vor dezbate doua variante ale actualei crize: "o depresiune prelungita si agonizanta, care va trimite lumea in decenii de stagnare, declin si saracie... sau o depresiune intensa, dar scurta, care pregateste drumul pentru o NOUA ORDINE ECONOMICA MONDIALA viabila, cu mai putina suveranitate nationala dar mai eficienta".

Un grup controversat

Bilderberg Group este o organizatie ce include lideri politici, oameni de afaceri, academicieni si ziaristi, care se intruneste anual incepand din 1954. Organizatia sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita.

Intalnirea de anul trecut s-a desfasurat la Westfields Marriott in Chantilly (Virginia). La fiecare patru ani, reuniunile se desfasoara in SUA sau Canada.

Din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial. Participantii nu au voie sa vorbeasca despre cele discuate in timpul reuniunilor, grupul nu are pagina de internet si nicio intalnire nu este inregistrata.

Grupul Bilderberg poarta numele unui hotel din Olanda unde membrii fondatori - printul Bernhard al Olandei, Joseph Retinger, David Rockefeller si Denis Healey - s-au intalnit prima data in 1954. Participantii la intalnirile grupului sunt protejati de serviciile secrete ale principalelor state reprezentate, in frunte cu CIA.