Dupa casatoriile traditionale, intre un barbat si o femeie, si casatoriile dintre homosexuali, in Statele Unite a aparut o noua miscare ce le combina pe primele doua: triada sau casatoriile in trei, potrivit DailyBeast. Abby Ellin, care scrie pentru rubrica "Vows" a publicatiei The New York Times, afirma ca "triada este urmatoarea frontiera a mariajului".

Ellin mentioneza cazul unui cuplu de lesbiene din Maui, Sasha Lessin (68 de ani) si Janet Kira Lessin (55 de ani), casatorite legal din anul 2000. In urma cu 18 luni, cele doua femei au decis sa "se casatoreasca" intr-o ceremonie publica cu Shivaya, "sotul" lor. "Vreau sa mergem pe strada mana in mana in mana, sa traim impreuna in mod deschis si sa ne aratam relatia. Si, de asemenea, sa avem toate drepturile mostenitorilor, reducerile de impozite si tot restul", a declarat Sasha.

La randul ei, Janet Lessin a afirmat ca "trebuie sa avem tot dreptul sa mostenim de la fiecare si sa vizitam pe fiecare dintre noi - nu-mi pasa cum ii spunem, insa noi nu suntem cetatenii de mana a doua. Orice persoana care vrea sa se casatoreasca cu toate drepturile si obligatiile unui mariaj, ar trebui sa aiba dreptul legal sa o faca. Argumentul fals ca mariajul este dedicat procrearii este ridicol".

Grupul condus de Lessins, World Polyamory Association, desfasoara de ceva vreme o campanie intensa de lobby pentru legalizarea acestui tip de relatie, caruia WPA i-a dat denumirea de "triada" sau "casatoriile in trei".

Potrivit lui Ellin, aceste "uniuni" nu au la baza sexul cu parteneri multiplii si nu sunt relatii in care o persoana are legaturi cu alte doua, care nu sunt implicate una cu alta. "Triadele" presupun ca fiecare dintre cei trei parteneri sa aiba relatii complete si totale cu ceilalti doi.

Robyn Trask, directorul executiv al organizatiei nonguvernamentale Loving More din Loveland (Colorado), afirma ca in SUA exista in prezent circa 50.000 de poliamoristi, din care 25% traiesc in "triade". Iar Valerie White, care conduce organizatia Sexual Freedom Legal Defense and Education Fund, crede ca "triadele sunt un mijloc extraordinar de a creste o familie".