Deputatii statului american New York au adoptat marti seara un proiect de legalizare a casatoriilor dintre homosexuali, transmite AFP. Proiectul trebuie sa treaca si de votul Senatului, care nu il priveste cu ochi buni.

Cu 89 de voturi pentru si 52 impotriva, deputatii au adoptat legea, dupa cinci ore de dezbateri, pe baza unui proiect prezentat la jumatatea lunii aprilie de catre guvernatorul democrat David Paterson.

In cazul in care legea va fi adoptata si de Senat, statul New York va deveni al saselea stat american in care casatoriile intre homosexuali vor fi legale. Celelalte cinci sunt Maine, Connecticut, Massachusetts, Vermont si Iowa.

Si New Hampshire se apropie de legalizarea casatoriilor intre homosexuali, o lege in acest sens fiind votata deja in Senat. Urmeaza votul Camerei Reprezentantilor, apoi semnatura guvernatorului John Lynch.

In 2007, Senatul statului New York, dominat de republicani, a respins un proiect asemanator. De data aceasta, analistii politici estimeaza ca, dintre cele 32 de voturi necesare in Senat, numai 20 sunt sigure, deoarece o parte dintre cei 32 de democrati se opun proiectului si altii ezita, iar republicanii vor vota aproape sigur impotriva.