Somerii in varsta din Statele Unite recurg in numar tot mai mare la operatii estetice pentru a putea concura cu persoanele mai tinere pe piata muncii, informeaza ABC. „Majoritatea disponibilizatilor batrani spun ca s-au confruntat cu discriminari din cauza varstei. Iar acesta nu este un lucru inventat sau imaginat, ci foarte adevarat”, a afirmat un jurnalist specializat pe probleme de munca de la canalul american de televiziune.

Postul ABC citeaza cazul unei femei din Long Island, Aimee Gremmo, care nu a reusit sa se angajeze in industria de catering desi in ultimele sase luni a fost la zeci de interviuri in New York. Gremmo, care are 43 de ani, sustine ca „problema nu este CV-ul, ci infatisarea mea” si adauga ca deseori s-a simtit intimidata cand merge la un interviu „mai ales cand vede femei mult mai tinere aplicand pentru aceeasi pozitie”.

Astfel incat femeia s-a decis sa apeleze la un chirug estetician, convinsa ca angajatorii iau in considerare varsta celor care aplica pentru o slujba: „daca te duci la un magazin si vezi paine veche pe un raft si paine proaspata pe un altul, pe care o vei alege?” Americanca si-a facut un lifting facial care a costat cateva mii de dolari, atat pentru a parea mai tanara, dar si pentru a-si imbunatati sansele de a fi angajata.

Somerii in varsta au dificultati la angajare

ABC noteaza ca decizia lui Gremmo „poate parea extrema, insa in contextul unei economii in recesiune somerii in varsta pot sa aiba dificultati reale atunci cand vor sa se angajeze” si pot simti ca au „un dezavantaj clar in competitia impotriva rivalilor mai tineri”.

Potrivit statisticilor, somerii in varsta de 45 de ani sau mai in varsta domina categoria celor care n-au reusit sa-si gaseasca locuri de munca pentru o perioada de sase luni sau mai mare.

Expertii sustin ca somerii care apeleaza la astfel de proceduri capata ulterior o incredere mai mare in ei insisi si se descurca mai bine la interviurile pentru angajare. Ei recomanda insa ca somerii in varsta sa recurga la altfel de trucuri care ar putea sa le schimbe infatisarea si sa le sporeasca increderea, precum o tunsoare noua sau un costum nou.

P.S. La cateva zile dupa operatia de faclift, Gremmo a fost angajata de o companie de catering din New York, Elegant Affairs, a carei presedinta a afirmat ca aceasta „nu doar ca are o infatisare extraordinara, care este foarte importanta in industria noastra, dar are si cunostiinte temeinice... Cred ca are stil, este foarte atractiva, tanara, la moda. Cred ca e perfecta”.