Papa Benedict al XVI-lea a atras luni atentia asupra riscului de "fragmentare sociala" pe care il poate antrena internetul, in cadrul unei intalniri cu asociatiile angajate in dialogul inter-religios, care a avut loc la Ierusalim, relateaza AFP.

"Seria nelimitata de portaluri care sunt puse la dispozitia utilizatorilor pentru a le oferi un acces facil la toate sursele de informatii poate deveni cu usurinta un instrument de crestere a fragmentarii sociale", a afirmat Papa, in prima zi a vizitei sale le Ierusalim.

"Unitatea cunostintelor se sparge in bucatele si atitudini complexe precum critica, discernamantul si judecata, la care am ajuns gratie stiintelor academice si a eticii, sunt adesea uitate sau considerate neimportante", a afirmat Benedict al XVI-lea.

Papa s-a referit si la "oportunitatile" pe care le ofera diferentele dintre diversele religii.

"Unii vor sa ne faca sa credem ca diferentele dintre noi reprezinta in mod necesar si un motiv de diviziune si, deci, nu mai trebuiesc tolerate. Altii afirma chiar ca ar trebui sa fim redusi la tacere", a spus el.

"Dar noi stim ca diferentele nu trebuiesc niciodata denaturate pana la punctul in care sunt considerate drept o cauza inevitabila de frictiuni sau de tensiuni intre noi sau in cadrul societatii, in ansamblu. Din contra, aceste tensiuni furnizeaza o minunata oportunitate pentru persoanele care apartin diferitelor religii de a trai impreuna intr-un profund respect, incurajandu-se unele pe altele sa aleaga caile lui Dumnezeu", a mai spus Benedict al XVI-lea.