Popularitatea presedintelui Barack Obama in tarile arabe este mai mare decat in cea a Statelor Unite, ceea ce sugereaza ca el ar putea reface imaginea tarii sale in fata lumii musulmane, arata un sondaj publicat duminica si citat de Reuters.

Obama este decis sa sustina un discurs important pentru lumea musulmana in Egipt, luna viitoare, "bucurandu-se astfel de optimism in randul cetatenilor regiunii", potrivit institutului Ipsos, care a realizat sondajul pe un esantion de 7.000 de persoane din Arabia Saudita, Emirate, Kuweit, Liban, Egipt si Iordania.

33% dintre repondenti au o parere buna despre Statele Unite, in timp ce 43% au o parere proasta. 14% sunt neutri, iar 10% au raspuns ca "nu stiu". In schimb, Obama inregistreaza la nivelul intregii regiuni un nivel de popularitate de 48%. Iordanienii il apreciaza cel mai mult, in proportie de 58%. Egiptenii se afla la polul opus, apreciindu-l doar in procent de 35%, cat despre SUA, doar 22% au o parere buna.

In intreaga regiune, doar una din zece persoane crede ca presedintia lui Obama va avea un efect negativ asupra tarii sale.

Prapastia dintre popularitatea lui Obama si cea a SUA indica faptul ca "presedintele are o sansa de a construi o punte de comunicare", arata institutul Ipsos, de a reface relatii puternic inrautatite in perioada administratiei lui George W.Bush.

Natiunile arabe si musulmane in general au fost indignate de invadarea Irakului si Afganistanului, de modul in care au fost interogati prizonierii de la Guantanamo si de abuzurile asupra detinutilor din Irak.