Papa Benedict al XVI-lea a sosit luni in Israel, cu un mesaj de pace si dialog. Presedintele israelian Shimon Peres l-a intampinat la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv: "Ave Benedicte, princeps fidelium qui hodie terram sanctam visitas (Il salut pe cel credincios printre credinciosi care incepe astazi o vizita in Tara Sfanta)."

"In numele statului Israel, va primesc cu o binecuvantare: pace", a spus apoi Peres, in limba engleza, relateaza AFP.

Sosit din Iordania, Papa merge pe urmele lui Ioan Paul al II-lea, care a vizitat regiunea in 2000. Papa Benedict este insa departe de a provoca acelasi entuziasm ca predecesorul sau.

Papa Benedict ramane in Israel pana vineri. In cursul calatoriei, el viziteaza principalele locuri de pelerinaj, se intalneste cu politicieni israelieni si palestinieni, precum si cu principalii demnitari religiosi ai crestinitatii, iudaismului si islamului.

De asemenea, va celebra slujbe publice la Ierusalim marti, la Nazaret joi si la Bethleem miercuri. Punctul culminant il reprezinta vizita pe care Papa o va face la Memorialul Holocaustului.

"Vin cu o intentie, o speranta: a ma ruga mai ales pentru darul pretios al unitatii si pacii, in special in Orientul Mijlociu", a declarat Papa in Iordania.

Vizita sa intervine la putina vreme de la ofensiva israeliana din Gaza, soldata cu moartea a peste 1.400 de palestinieni: "Papa soseste intr-un moment delicat", considera Patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal.

Israelul a mobilizat 60.000 de politisti si graniceri pentru securitatea Papei.