Israelul a lansat un vast proiect de iudaizare a partii arabe a Ierusalimului, prin crearea a noua "parcuri biblice" in Vechiul Oras, a afirmat duminica organizatia non-guvernamentala israeliana Ir Amim, citata de AFP.

"Obiectivul este punerea la punct, in coordonare cu grupurile ultra-nationaliste de coloni, a noua parcuri biblice, care pun in valoare aproape exclusv trecutul antic evreiesc", a declarat avocatul Me Daniel Seideman.

"Acest plan prevede demolarea locuintelor palestiniene care nu au autorizatie de constructie si neglijeaza aproape complet siturile arheologice musulmane" din Ierusalimul de Est, subliniaza fondatorul acestui ONG specializat in urmarirea procesului de colonizare a partii arabe a Orasului Sfant, anexata de Israel in iunie 1967.

Construirea acestor parcuri, care vor fi treaversate de drumuri de acces pentru turisti, a fost incredintata Autoritatii pentru Dezvoltarea Ierusalimulu (ADJ).

Intr-un document prezentat guvernului in septembrie 2008, ADJ a anuntat ca obiectivul acestui plan este crearea unei "serii de parcuri care sa incojoare Orasul Vechi, cu scopul de a "intari pozitia Ierusalimului de capitala a Israelului", sustine ONG-ul citat.

Palestiniienii, care vor sa faca din sectorul arab al Ierusalimului capitala viitorului lor stat, sustin ca procesul israelian de colonizare este principalul obstacol in calea procesului de pace.

Circa 190.000 de israelieni s-au instalat in 12 cartiere de colonizare din Ierusalimul de Est, unde traiesc 270.000 de palestinieni.