Politica europeana de vecinatate (PEV) a fost restransa acum spre aria estica si astfel a aparut Parteneriatul Estic. PEV exista, fireste, dar UE s-a gandit la o noua forma de colaborare cu sase foste republici sovietice: Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus, un substitut la integrare, in ciuda aspiratiilor europene declarate de cateva dintre ele, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Lansarea oficiala vine intr-un context in care UE s-a dovedit destul de intarziata in reactii la criza post-electorala din Moldova, dar daca nu reactiona (adica sa iasa cu pozitii, sa faca vizite la Chisianau, sa dea rezolutii - adica sa isi foloseasca instrumentele, fara rezultate convingatoare, de altfel), parteneriatul s-ar fi dovedit ineficient, ca multe alte politici europene, inainte de a fi lansat. Nu ca situatia ar fi diferita si ca se asteapta rezultate fabuloase de la aceasta cooperare, insa la nivel de imagine e bine.

Inteleg din presa internationala ca Moldova a fost certata pentru reprimarea violenta a protestelor de dupa alegeri si pentru declararea ambasadorului roman personna non grata.

Sa nu suparam Rusia, asta si-au zis prietenii Moscovei Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi care si-au trimis la Praga, primul premierul, al doilea ministrul muncii, sanatatii si politicilor sociale. Frattini, ministrul de externe italian, a fost ieri la Washington, unde a avut o intalnire cu Hillary Clinton. Nici Gordon Brown nu a fost prezent, inlocuindu-l seful diplomatiei, David Milliband. A lipsit si premierul spaniol.

Explicatiile date pentru absenta sunt subtiri: Sarkozy a fost ocupat cu un raport privind drepturile egale pentru barbati si femei, Berlusconi a fost prins de procesul de divort, Zapatero a fost in discutii privind somajul. Brown nu a dat nicio explicatie. Absenti de la reuniunea de la Praga au fost si liderii Austriei (bolnav), Portugaliei, Maltei, Ciprului, Luxemburgului, Lituaniei.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Menaru.