Informatii secrete privind procedurile-test de lansare ale THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), un sistem sofisticat de aparare destinat doborarii rachetelor Scud, au fost descoperite pe un hard disk second hand vandut pe eBay, anunta Daily Mail.

Diskul continea, de asemenea, informatii despre politica de securitate, schite ale instalatiilor militare si informatii despre angajatii Lockheed Martin - compania care a conceput si realizat sistemul.

Un purtator de cuvant al Lockheed Martin a declarat: 'Nu avem cunostinta despre nicio data compromitatoare legata de programul Terminal High Altitude Area Defence. Pana cand Lockheed nu va putea sa evalueze acest hard disk, nu putem face alte comentarii despre posibilul continut sau sursa acestui hard".

Cercetatorii britanici au descoperit informatiile in timp ce studiau peste 300 hard disk-uri second hand vandute la licitatii, targuri de computere sau pe eBay.

Expertii au descoperit si alte informatii delicate, precum detalii despre conturile bancare, date medicale, planuri de afaceri confidentiale si coduri numerice personale.

Hard disk-urile provenind din Marea Britanie, America, Germania, Franta si Australia au fost studiate de Centrul de cercetari in securitate al BT, in colaborare cu University of Glamorgan din Wales, Edith Cowan University din Australia si Longwood University din SUA.

Doua harduri folosite anterior de Lanarkshire NHS Trust pentru a stoca informatii de la spitalele din Monklands si Hairmyres contineau fise ale pacientilor, radiografii si note confidentiale ale personalului medical.

In Australia, pe un hard provenind de la un azil au fost identificate poze ale pacientilor si ale operatiilor acestora.

Informatii confidentiale privind reteaua si date de securitate ale Ambasadei Germaniei din Paris au fost gasite pe un disk din Franta.

'Este pentru a patra oara cand desfasuram astfel de cercetari si este tot mai clar ca majoritatea organizatiilor si a persoanelor fizice nu au habar despre volumul potential si tipul informatiilor stocate pe hard disk-ul unui computer", a declarat Dr Andy Jones, seful diviziei de studii in domeniul securitatii al BT.

"Foarte multe harduri contineau suficiente informatii pentru a expune angajatii si companiile unei game largi de activitati criminale, precum frauda, santaj si asumare falsa de identitate", a adaugat el.