Camera superioara a Parlamentului de la Praga a aprobat, miercuri, Tratatul de la Lisabona, transmite BBC. Documentul urmeaza sa fie trimis presedintelui Vaclav Klaus, care a anuntat insa ca "nu-l va semna pentru moment". Republica Ceha, care detine presedintia actuala a Uniunii Europene, este una dintre ultimele tari din UE care trebuie sa ratifice documentul.

Documentul a fost aprobat de 54 dintre senatorii prezenti, in timp ce 20 au votat impotriva.

Sondaje realizate in ultimele zile indicau faptul ca Tratatul urma sa fie aprobat de senatori, insa la limita. Cativa senatori din Partidul Civic Democratic (ODS), de guvernamant, au anuntat ca vor trimite documentul inapoi catre Curtea Constitutionala.

Deputatii cehi au adoptat textul cu 125 de voturi pentru si 61 impotriva.

Presedintele Vaclav Klaus se opune Tratatului de la Lisabona, despre care afirma ca "submineaza suveranitatea tarii". El precizat miercuri ca "nu va semna pentru moment documentul".

Trataul nu poate intra in vigoare decat dupa ce este validat de toate cele 27 de state membre ale UE. Alegatorii irlandezi au respins documentul in luna iunie a anului trecut, insa guvernul de la Dublin intentioneaza sa organizeze un nou referendum in 2009.

Pana in acest moment, Tratatul a fost aprobat de parlamentele din Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia. In Germania, documentul a fost trimis la Curtea Constitutionala, iar presedintele polonez a afirmat ca il va semna dupa ce va fi aprobat de catre Irlanda.