Sambata, Institutul Robert-Koch din Germania a confirmat un al doilea caz de gripa porcina contractata de o persoana care nu a calatorit in Mexic, ridicand la sase numarul cazurilor confirmate. Institutul Robert-Koch, centrul national de lupta impotriva epidemiilor, a precizat ca barbatul, in varsta de 38 de ani, a contractat virusul dupa ce s-a aflat in acceasi camera de spital cu un bolnav atins de virusul A (H1N1), care se intorsese din Mexic. Acesta a fost ingrijit de o infirmiera care a contractat si ea intre timp gripa porcina, precizeaza institutul intr-un comunicat citat de AFP.

Dintre cele sase persoane atinse de gripa porcina de la 29 aprilie, data descoperirii primului caz, si pana in prezent, cinci sunt originare din landul Bavaria si una din Hamburg. Alte cazuri suspecte sunt in curs de analiza, iar cazurile confirmate pana in prezent s-au dovedit a fi usoare.

Spania

Numarul persoanelor infectate cu virusul gripei porcine in Spania se ridica la 15, dupa confirmarea diagnosticului la alte doua persoane din Comunitatea Valenciana. Ministerul spaniol al Sanatatii informeaza ca, in total, 15 persoane au fost diagnosticate cu noua gripa, alte 103 se afla inca sub observatie, iar in alte 56 de cazuri a fost exclusa posibilitatea infectarii. In toate cazurile confirmate, pacientii au sosit de curand din Mexic, cu exceptia unei paciente din Catalonia, care ar fi luat virusul de la prietenul revenit din tara central-americana. Persoanele diagnosticate se afla in stare stabila, nu prezinta simptome grave si raspund bine tratamentului.

Israel

Si Israelul creste numaratoarea la trei: un barbat de 34 de ani intors recent din Mexic a fost diagnosticat ca purtator al virusului, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al ministerului sanatatii, Einav Shimron, citat de AFP. Barbatul a fost spitalizat vineri la Tel Aviv si plasat intr-o sectie izolata a unitatii medicale, impreuna cu sotia in varsta de 27 de ani, in cazul careia nu sunt inca finalizate testele de laborator. Starea de sanatate a cuplului nu suscita ingrijorare. Pana in prezent au fost diagnosticati cu gripa porcina doi israelieni, cu varste de 26 si respectiv 49 de ani, intorsi recent din Mexic. Cei doi bolnavi s-au vindecat deja.

China & Hong Kong

Sute de turisti si angajati au intrat sambata in carantina intr-un hotel din centrul Hong Kong, dupa ce unul din oaspetii hotelului, de origine mexicana, a fost depistat ca fiind contaminat cu gripa porcina, relateaza AFP. Si in Coreea de Sud a fost confirmat un caz: o femeie, sosita din Mexic la inceputul saptamanii, este in carantina, potrivit Reuters.

China a decis sa anuleze zborurile intre Mexic si Shanghai, in urma confirmarii contaminarii cu virusul gripei porcine a mexicanului, sosit la Hong Kong prin Shanghai.

Italia

Sambata, responsabili medicali italieni au confirmat de asemenea un prim caz de gripa in regiunea Toscana, informeaza agentia ANSA. Este vorba despre un barbat de 50 de ani, acum insanatosit, care a fost spitalizat la 30 aprilie la Massa, Florenta. El sosise din Mexic la 23 aprilie. "Institutul superior pentru sanatate ne-a confirmat telefonic ca pacientul spitalizat a fost depistat pozitiv" la testul pentru virusul H1N1, a declarat responsabilul medical toscan Antonio Delvino, care a precizat ca "persoanele din anturajul sau si membrii familiei lui au primit un tratament preventiv antiviral".

Rapoarte OMS

Pana acum, aproape 170 de persoane bolnave de gripa porcina au decedat in Mexic. Alti 2500 de oameni sunt suspectati ca au fost contaminati. Un bebelus a murit in SUA, unde s-au confirmat 155 de cazuri de gripa porcina. Vineri, Danemarca confirmase primul caz de gripa porcina H1N1.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat sambata ca s-au inregistrat 615 de cazuri confirmate de gripa porcina in 15 tari din lume, dintre care 141 in Statele Unite si 397 de cazuri in Mexic, soldate in total cu 16 morti. Contaminarea s-a confirmat si in sapte tari din Europa, precum si in Canada, Israel si Noua Zeelanda.

Noul virus gripal A (H1N1), descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om si care contine gene de la virusii gripei porcine, aviare si umane, intr-o combinatie care nu a mai fost observata pana in prezent.