Israelul ar trebui imediat sa opreasca evacuarea palestinienilor si demolarea caselor acestora din Ierusalimul arab de Est, unde mii de oameni se afla sub amenintarea de a-si pierde locuintele, sustine Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru drepturile omului, citat de Reuters.

Potrivit unui raport al ONU, circa 1.500 de ordine de demolare a locuintelor construite fara autorizatii in estul orasului asteapta sa fie puse in practica.

Daca ordinele vor fi transpuse in practica, aproximativ 9.000 de palestinieni vor fi evacuati din oras.

Israelul a pus stapanire pe Ierusalimul de Est in timpul razboiului din 1967 si a proclamat, in 1981, ca orasul reintregit este capitala tarii, cerere care insa nu este recunoscuta pe plan international. Autoritatea Palestiniana vrea ca Ierusalimul de Est sa fie capitala viitorului stat al Palestinei.

Demolarile si apelurile primarului Ierusalimului, Nir Barkat, de a extinde locuintele evreilor in teritoriul ocupat au provocat tensiuni in oras si ar putea crea un diferendum intre Israel, pe de o parte, si SUA si aliatii europeni, pe de alta parte.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat, in timpul vizitei pe care a efectuat-o in Israel in martie, ca aceste demolari "nu sunt de ajutor", in timp ce negociatorul palestinian Saeb Erekat a prezis ca aceasta practica va provoca prima ruptura dintre presedintele Barack Obama si noul premier de dreapta Benjamin Netanyahu.

Raportul Natiunilor Unite arata ca cel putin 28% dintre locuintele palestinienilor - si 60.000 de rezidenti - sunt in pericol de a fi demolate din cauza ca nu au autorizatie de constructie. Palestinienii sustin ca le este imposibil sa obtina aceste autorizatii de la municipalitatea condusa de evrei.

Multe dintre aceste locuinte sunt amplasate in zone declarate "verzi" de primarie. Este vorba inclusiv de zona Silwan, unde municipalitatea vrea sa demoleze 88 de case palestiniene pentru a construi un parc arheologic.

"Desi guvernul Israelului sustine ca aceste case vor fi demolate pentru ca nu au autorizatii de constructie, realitatea este ca palestinienii nu au acces la obtinerea acestor acte", afirma Comisariatul pentru drepturile omului.