La Moscova are loc astazi consfatuirea ministrilor Apararii din tarile Organizatiei de colaborare de la Shanghai, care vor fi primiti, ulterior, de presedintele Dmitri Medvedev, informeaza RBK Daily. In ajun, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, s-a intalnit cu omologul sau chinez.

Potrivit informatiilor oficiale, cei doi au vorbit despre preconizata vizita in Rusia a liderului chinez, Hu Jintao. Presedintele Medvedev a catalogat relatiile cu China drept strategice si a salutat venirea la Moscova a colegului sau de la Beijing. Curand insa, discutiile s-au concentrat pe exercitiile NATO din Georgia. Lavrov a anuntat ca observatorii rusi nu vor participa la aceste manevre, cerand si altor tari sa urmeze exemplul Moscovei.

Colegul chinez a fost de acord cu Lavrov, evidentiind, in acelasi timp, imbunatatirea relatiilor dintre Moscova si Washington dupa alegerea presedintelui Barack Obama. Intr-un fel sau altul, conducerea chineza a dat de inteles ca nu este interesata de extinderea pe mai departe a Aliantei Nord-Atlantice.

Expertii amintesc, pe de alta parte, ca, desi exista, ideea infiintarii pe baza Organizatiei de la Shanghai a unui bloc militar, va fi extrem de dificila transpunerea ei in viata, pentru ca nu este clar cine va da tonul – Rusia sau China. Presedintele Centrului de studiere a conjuncturii politice, Konstantin Simonov, crede ca pentru Rusia mult mai simplu ar fi infiintarea unui alt bloc militar pe baza Organizatiei acordului de securitate colectiva, structura care de la bun inceput a fost gandita ca organizatie politico-militara.