Guvernul mexican a anuntat duminica ca numarul persoanelor decedate ca urmare a infectarii cu gripa porcina a crescut la 81, in timp ce mai multe tari au semnalat posibile cazuri de imbolnavire, informeaza BBC. Comisia Europeana a afirmat ca nu au fost inregistrate cazuri de infectare cu gripa porcina in Europa. ANSVSA va demara luni o campanie de informare a romanilor.

In afara celor 81 de decese, alte 1300 de persoane au fost infectate in Mexic cu virusul bolii, despre care OMS a anuntat sambata ca are "un potential pandemic".

Toate scolile din Mexico City, din regiunile apropiate si din statul San Luis Potosi vor fi inchise pana in 6 mai. Oficialii din capitala mexicana au suspendat, pentru o perioada de 10 zile, toate evenimentele publice (spectacole, concerte, competitii sportive), iar multe baruri, restaurante si cladiri guvernamentale au fost inchise. Oamenii au fost sfatuiti sa mentina o igiena personala stricta.

Statele Unite au declarat duminica "stare de urgenta sanitara" din cauza gripei porcine, a anuntat sefa Departamentului de Securitate Nationala, Janet Napolitano. Autoritatile au confirmat existenta a 20 de cazuri. Presedintele Barack Obama a cerut un "raspuns foarte activ, agresiv si coordonat".

Autoritatile americane au anuntat ca boala s-a extins in Texas (doua cazuri), California (sapte cazuri) si Kansas (doua cazuri). De asemenea, oficialii din SUA au confirmat opt cazuri in New York.

Un barbat ce se intorsese din Mexic a fost internat la Londra cu "siptome ale gripei", iar 10 studenti din Noua Zeelanda (ce au fost in vacanta in Mexic) sunt suspectati ca s-au imbolnavit de gripa porcina.

Seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, a declarat sambata ca ar fi vorba de un nou virus de gripa porcina, care are "un potential pandemic". Oficialul OMS a afirmat ca este vorba despre "o situatie serioasa" care trebuie monitorizata cu atentie si a cerut statelor "sa-si sporeasca vigilenta".

OMS a afirmat ca decesele din Mexic au fost provocate de gripa porcina de tip A/H1N1.

ANSVSA demareaza o campanie de informare

Presedintele Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea UE cu privire la gripa porcina, informeaza NewsIn. Zlotea a anuntat ca Autoritatea va initia, incepand de luni, o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci, care vor trebui sa raporteze cazurile de decese majore inregistrate in ferme.

“Nu avem inca niciun mesaj oficial de alerta de la Uniunea Europeana privind gripa porcina si nici referitor la vreun caz. Din informatiile detinute pana in prezent, Romania nu importa din zona afectata. Am solicitat, de asemenea, informatii pentru a fi siguri ca nu s-a primit carne din acea zona prin intermediul comertului intracomunitar, iar din informatiile primite de la UE se pare ca nici in spatiul comunitar nu a intrat astfel de carne”, a declarat Zlotea.