Jurnalista iraniano-americana Roxana Saberi, condamnata de judecatorii din Iran la opt ani de inchisoare sub acuzatia spionaj in favoarea Statelor Unite, a intrat in greva foamei, a anuntat tatal ei, citat de Reuters. Ziarista a fost condamnata de un tribunal revolutionar de la Teheran saptamana trecuta.

Roxana Saberi, in varsta de 31 de ani, are dubla cetatenie - americana si iraniana - si se afla in detentie de la sfarsitul lui ianuarie, in inchisoarea Evin din Teheran, dupa ce a fost arestata initial pentru ca "a achizitionat alcool", interzis in Iran.

Ea a fost acuzata ulterior de "spionaj in folosul unei tari straine (Statele Unite) sub acoperirea jurnalismului".

Cazul a produs ingrijorare la Washington. Decizia instantei iraniene intervine in pofida politicii de deschidere abordata de presedintele american Barack Obama si in ciuda apelurilor pe care secretarul de stat Hillary Clinton le-a adresat elvetienilor, cei care reprezinta interesele Statelor Unite in Iran, in lipsa relatiilor diplomatice.

Fosta Miss North Dakota, Roxana Saberi s-a nascut in Statele Unite, dar detine si pasaport iranian pentru ca tatal ei este nascut in Iran. Ea traieste de sase ani in Iran, unde a lucrat ca ziarist freelancer si a urmat studii de specialitate. Saberi a colaborat in special cu posturile publice de radio NPR, BBC si cu postul de televiziune american Fox News. In 2006, i-a fost retrasa acreditarea, dar i s-a permis trimiterea de documente in strainatate.

Prietenii si colegii de universitate au creat site-ul freeroxana.net pentru sustinerea Roxanei, iar Comitetul pentru Protejarea Jurnalistilor a lansat o petitie prin care cere eliberarea sa.