Secretarul de stat american efectueaza o vizita surpriza in Irak, care intervine in contextul in care peste 155 de persoane au fost ucise in ultimele doua zile in atentate produse in Bagdad si alte orase irakiene, informeaza BBC.

Hillary Clinton a ajuns in Bagdad sambata dimineata. Ea urmeaza sa aiba convorbiri cu oficiali irakieni, printre care premierul Nouri Maliki si seful diplomatiei de la Bagdad, Hoshyar Zebari. Aceasta este prima sa vizita in Irak de la preluarea mandatului de sef al Departamentului de Stat.

Clinton a afirmat ca doreste sa ajute la "identificarea modalitatilor de reducere a violentei", dupa ce in ultimele doua zile au avut loc atentate care s-au soldat cu peste 155 de morti si sute de raniti.

Atentatele teroriste s-au itensificat

Cel putin 60 de oameni au fost ucisi vineri in urma unui dublu atentat sinucigas produs intr-o zona siita din Bagdad, in cartierul Kadhimiya, in timp ce credinciosii se adunau pentru rugaciuni. Cel putin 100 de persoane au fost ranite in urma atacului produs la mormantul imamului Mousa al-Kazim. Doi atacatori sinucigasi si-au detonat incarcaturile explozive la cateva minute distanta unul de celalalt.

Joi, cel putin 45 de persoane, cei mai multi pelerini iranieni, au fost ucisi intr-un atentat sinucigas care a avut loc intr-un restaurant din al-Muqdadia, la 25 de kilometri est de Baquba. Atacul s-a soldat cu cel putin 55 de raniti.

Tot joi, un atacator sinucigas s-a infiltrat printre familiile fara adapost din Bagdad care primeau ajutoare de la politisti si si-a detonat incarcatura exploziva. Atacul s-a soldat cu moartea a 28 de persoane.

Presedintele Barack Obama, care a vizitat Irakul in urma cu cateva saptamani, a declarat ca SUA isi vor retrage soldatii din orasele irakiene pana la sfarsitul lunii iunie. Toate trupele combatante americane vor parasi Irakul pana vara viitoare.