Economia Marii Britanii este afectata de deflatie pentru prima oara in ultima jumatate de secol, alimentand temerile privind reducerea salariilor si a pensiilor, anunta dailymail.co.uk, in editia electronica.

Indicele preturilor cu amanuntul a scazut cu 0,4% in martie, dupa ce, in luna precedenta, fluctuatia fusese nula.

Acesta este primul an, incepand din 1960, de cand inflatia, care include si pretul caselor, ia valori negative.

Nivelul negativ al indicelui preturilor cu amanuntul poate avea un efect negativ asupra a milioane de oameni, in conditiile in care acest indicator este folosit ca baza pentru negocierea salariilor in sectorul privat si pentru majorarea pensiilor din sistemul public.

"Declinul suferit de acest indice in luna martie va mentine presiunile pentru reducerea salariilor, riscuri deja majorate de rata mare a somajului si de reducerea profitabilitatii intreprinderilor", crede Howard Archer, de la Global Insight.

"Drept urmare, multi muncitori s-ar putea trezi cu salariile inghetate sau chiar cu o reducere a veniturilor", afirma el.

Indicele preturilor de consum a scazut in martie la 2,9%, dupa ce in februarie crescuse neasteptat pana la 3,2%.

Oficiul britanic de statistica precizeaza ca cel mai mare efect asupra scaderii inflatiei l-au avut tarifele la energie, in conditiile in care pretul petrolului a avut un nivel semnificativ mai redus decat cel din luna martie 2008.

Riscul deflationist

Exista numeroase semnale potrivit carora inflatia ar putea scadea si mai mult pana in septembrie.

Camera Britanica de Comert a avertizat deja Cabinetul condus de Gordon Brown asupra riscurilor pe care le-ar putea genera un proces deflationist.

"Presiunile deflationiste ar putea agrava, pe termen scurt, recesiunea, in ciuda uriasului deficit care induce presiuni inflationiste pe termen mediu", afirma economistul sef al Camerei, David Kern, citat de BBC News.

"Primul ministru trebuie sa ia in calcul aceste doua riscuri contradictorii in proiectul de buget pentru exercitiul 2009/2010", a adaugat el.