Presedintele SUA Barack Obama a fost criticat de politicienii republicani dupa ce a dat mana cu liderul de la Caracas, Hugo Chavez, in cadrul Summit of the Americas, desfasurat in Trinidad si Tobago. Chavez, care l-a criticat recent pe Obama, i-a oferit presedintelui de la Casa Alba o carte despre consecintele negative ale prezentei americane in America Latina.

Guvernul venezuelean a dat publicitatii imagini care-i infatiseaza pe cei doi lideri zambind, in timp ce Obama il atinge pe umar pe Chavez. Liderul de la Caracas a declarat ca presedintele american a fost cel care a intins primul mana.

Presedintele Chavez a afirmat ca i-a marturisit lui Obama ca doreste "relatii mai bune" intre cele doua natiuni. "Cu aceasta mana l-am salutat pe Bush in urma cu opt ani. Vreau sa fiu prietenul tau", i-s spus Chavez lui Obama.

Politicienii republicani si presa de dreapta de peste Ocean l-au criticat pe Obama pentru acest gest.

In timpul reuniunii desfasurate in Caraibe, Chavez i-a inmanat lui Obama si o carte, intitulata "Las venas abiertas de América Latina", care vorbeste despre consecintele negative ale prezentei europene si americane in America Latina. Obama a acceptat cadoul.

Chavez despre Obama, in martie: Un ignorant!

La sfarsitul lunii martie, Hugo Chavez a afirmat ca Barack Obama este "un ignorant", adaugand ca liderul de la Casa Alba mai are multe de invatat despre America Latina.

Liderul de la Caracas a declarat ca era pregatit sa numeasca un nou ambasador venezuelean la Wasghinton dupa ce Obama a fost investit in functie, insa a decis sa amane momentul dupa ce presedintele american l-a acuzat ca "exporta terorismul" si este "un obstacol" in calea progresului in regiune.

"Vrem doar ca Venezuela sa fie respectata. Daca Obama ne respecta, il vom respecta. Daca Obama continua sa arate lipsa de consideratie pentru Venezuela, ne vom opune imperiului Statelor Unite", a spus Chavez.

Cu doar cateva saptamani inainte, presedintele venezuelean i-a cerut liderului american sa urmeze calea socialismului, despre care a spus ca este "singura" varianta de a iesi din criza financiara. "Veniti cu noi pe drumul socialismului. Aceasta este singura cale. Imaginati-va o revolutie socialista in Statele Unite", a afirmat Chavez in fata unui grup de muncitori din statul venezuelean Bolivar.

Chavez a declarat ca America are nevoie de un lider care sa o duca "spre un destin mai inalt" si care sa o scoata din "rolul trist unde a ajuns, de natiune criminala si agresiva, antipatizata in intreaga lume".