In ce tara se traieste simultan in secolul 21, in secolul 22, ba chiar si in secolul 12? In Nepal, acesta ar fi raspunsul corect, scrie Marian Chiriac pe blogul sau.

In aceasta tara speciala prin religiile si cultura sa, astazi a fost prima zi a noului an 2066. Asta conform calendarului oficial, Bikram Sambat, un calendar imprumutat din nordul Indiei si adoptat pe la inceputul lui 1900. Cu aceasta ocazie, multi nepalezi viziteaza templul Pashupatinath ori se scalda in riul sfint Bagmati. In Bhaktapur si zona invecinata are loc festivalul Bisket Jatra, iar oamenii reproduc pe strazi una din bataliile descrise in epopeea Mahabharata. Este o zi de sarbatoare, in care se cinstesc preotii si batrinii si in care se ureaza reciproc 'sa nu iti retraiesti karma rea'.

Dar aceasta nu e singura sarbatoare a noului an in Nepal. Conform calendarului Nepal Sambat, folosit mai ales de populatia Newar, in aceasta tara se traieste in anul 1129.

Pe de alta parte, locuitorii din zonele montane folosesc calendarul Sherpa, derivat din cele tibetan si chinezesc, iar anul nou se serbeaza pe la mijloc de februarie. oricum, conform acestui din urma calendar, ar fi anul 2140.

Nu in cele din urma, populatia civilizata in sens occidental si care lucreaza mai ales in afaceri, comert si finante, foloseste calendarul gregorian. Deci, Nepalul traieste si in anul 2009.

Merita mentionat ca in Nepal este in fiecare luna o sarbatoare importanta, sarbatorita oficial. Eu sper sa ma bucur de Sagarmatha, cind se serbeaza ziua primei ascensiuni pe Everest. Pe 29 mai se organizeaza si Everest Marathon.

“Naya Barshako Suba-Kamana!”. Adica, aproximativ, La multi ani!