Un sfert dintre romani, mai exact 26%, au spus ca vor vota in mod sigur la alegerile europene, in timp ce 8% dintre ei sunt ferm hotarati sa nu se prezinte la urne, iar 12% sunt inca indecisi, indica un sondaj Eurostat. Cresterea economica, somajul si inflatia sunt temele pe care romanii ar vrea sa le auda discutate in campania electorala pentru euroalegeri.

Potrivit Eurostat, temele care ii preocupa pe romani sunt cresterea economica (65%), somajul (49%) si inflatia si puterea de cumparare (40%), teme ce coincid si cu prioritatile cetatenilor europeni in general, chiar daca ordinea difera putin: somaj (57%), crestere economica (52%) si inflatie (40%).

Un alt motiv de preocupare pentru romani este siguranta alimentara, 35% dintre ei indicand preferinta pentru ca aceasta tema sa fie dezbatuta in campanie, fata de 23% dintre cetatenii UE 27.

Mai bine de jumatate dintre repondentii din Romania (58%) cred ca Parlamentul European ar trebui sa aiba un rol mai mare si se declara interesati de alegerile europene. O proportie de 56% dintre ei si-au exprimat interesul fata de scrutinul din iunie 2009, fata de 53% dintre cetatenii UE 27 care au declarat ca nu ii intereseaza aceste alegeri.

Procentul de romani interesati de euroalegeri este oarecum paradoxal, in conditiile in care doar 30% dintre ei stiu ca alegerile vor avea loc in 2009, in timp ce 69% au raspuns ca nu stiu cand ar trebui sa mearga la urne.

Referitor la raspunsul dat la criza financiara, mare parte dintre romani (41%) nu s-au putut pronunta asupra modului in care statele membre au actionat in conditiile crizei. 31% dintre ei cred ca statele UE au avut tendinta sa aiba un raspuns individual, in timp ce 26% cred ca membrii UE au avut un raspuns coordonat.

Europenii par sa aiba o opinie mult mai clara, doar 17% dintre ei neavand un raspuns, in timp ce 44% cred ca statele au actionat individual, iar 39% ca a existat o actiune coordonata la nivel UE.

Coordonarea la nivel UE pare sa fie optiunea cetatenilor din UE 27, 61% dintre ei considerand ca s-ar simti mai protejati in fata crizei daca statele membre si-ar coordona actiunile. Si romanii prefera aceasta varianta, 39% dintre ei declarandu-se in favoarea ei, in timp ce 36% s-ar simti mai protejati daca Romania ar adopta masuri individuale.