Legislativul ungar l-a desemnat marti pe ministrul economiei, independentul Gordon Bajnai, drept noul prim-ministru al tarii, in locul socialistului Ferenc Gyurcsany, care si-a anuntat demisia luna trecuta, relateaza AFP.

Parlamentul ungar s-a pronuntat marti pe tema unei "motiuni de cenzura constructive", menita sa-l instaleze in fruntea Guvernului pe Gordon Bajnai, desemnat de Partidul Socialist, aflat la guvernare in Ungaria, noul candidat pentru functia de prim-ministru in locul premierului demisionar Ferenc Gyurcsany, evitandu-se astfel declansarea alegerilor anticipate.

Asa-numita "motiune de neincredere constructiva" a fost votata de 204 dintre cei 386 de deputati maghiari care au ales pentru indepartarea de la carma Executivului a lui Ferenc Gyurcsany si inlocuirea sa cu Gordon Bajnai. Nimeni nu a votat impotriva motiunii, dar au existat opt abtineri.

Liderul socialist Ferenc Gyurcsany a condus Guvernul inca din 2004, devenit minoritar din aprilie 2008, cand Democratii Liberi s-au retras din coalitia de guvernare. Gyurcsany si-a anuntat demisia la 21 martie si a propus formarea unui nou guvern, sub conducerea unui nou prim-ministru care sa scoata tara din criza. Ulterior, el si-a anuntat si retragerea de la conducerea partidului.

Procedura propusa de Partidul Socialist Ungar (MSZP) a permis schimbarea premierului fara dizolvarea Parlamentului si fara organizarea de alegeri anticipate.