Piratii somalezi au capturat, in ultimele 24 de ore, alte trei nave in Golful Aden, la doar o zi dupa ce marina SUA a eliberat un capitan american si i-a impuscat pe cei trei pirati care-l tineau ostatic, informeaza AP.

Cargobotul grecesc M.V. Irene E.M., aflat sub pavilionul Insulelor St. Vincent si Grenadines, a fost capturat marti dimineata. Nava are la bord un echipaj format din 23 de filipinezi.

Luni, piratii care actioneaza in zona au capturat doua vase de pescuit egiptene, cu 18-24 de persoane la bord. De asemenea, un cargobot sub pavilion togolez a fost capturat de piratii somalezi in cursul zilei de marti.

Noel Choong, de la Biroul International Maritim din Kuala Lumpur, a declarat ca in acest an s-au inregistrat 77 de atacuri ale piratilor somalezi, care au reusit sa captureze 18 vapoare. Dintre acestea, 16 nave, cu 285 de marinari, se afla inca in mainile piratilor.

Duminica, lunetistii din trupele SEAL ale marinei americane au reusit sa-i impuste mortal pe cei trei pirati care-l tineau ostatic pe capitanul american al navei Maersk Alabama, Richard Philips.

Presedintele Barack Obama a promis ca Statele Unite vor coopera cu state din intreaga lume pentru a pune capat pirateriei. "Vreau sa fiu foarte clar si sa spun ca noi suntem decisi sa punem capat cresterii pirateriei in aceasta zona, iar pentru a ne indeplini obiectivul vom continua sa lucram cu partenerii nostri pentru a impiedica noi atacuri", a spus liderul de la Casa Alba.

Oficiali militari americani au declarat ca SUA iau in considerare trimiterea de nave de razboi de-a lungul coastelor Somaliei si lansarea unei campanii de eliminare a "vaselor mama" ale piratilor.

Vezi declaratiile facute de presedintele Obama in chestiunea pirateriei navale.