Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009” - declara alegerile legislative din Republica Moldova drept incorecte si doar partial libere, intrucat alegatorii din Transnistria nu au putut vota, iar cetatenii moldoveni de peste hotare nu au avut acces la sectii de votare. Intr-un comunicat, "Coalitia 2009" semnaleaza o serie de nereguli si sustine ca procesul electoral a fost viciat inaintea votarii.

"Coalitia civica pentru alegeri libere si corecte „Coalitia 2009” considera ca alegerile parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie 2009 - NU au fost corecte si, luand in considerare in special situatia alegatorilor din Transnistria - NU au fost libere in totalitate, din cauza neindeplinirii standardelor internationale", se arata in declaratia "Coalitiei".

Potrivit comunicatului, campania electorala in alegerile pentru desemnarea reprezentantilor in cadrul Parlamentului Republicii Moldova a fost marcata de multiple incalcari ale legislatiei electorale: utilizarea resurselor publice (cel putin 41 de cazuri dovedite) si presiuni si influente asupra concurentilor electorali (cel putin 21 de cazuri dovedite) si a alegatorilor (cel putin 33 de cazuri dovedite).

„Coalitia 2009” mai semnaleaza ca posturile publice cu acoperire nationala Moldova 1 si Radio Moldova au favorizat preponderent partidul de guvernamant in buletinele de stiri, care au fost transformate in instrumente de manipulare si propaganda in beneficiul Partidului Comunist si in detrimentul partidelor de opozitie.

"Coalitia 2009" este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. "Coalitia 2009" intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.