Cele patru state incluse pe lista neagra a paradisurilor fiscale, Uruguay, Costa Rica, Malaezia si Filipine, s-au angajat sa respecte standardele internationale in domeniu si vor fi sterse din document, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Mediafax.

"Aceasta miscare este foarte importanta, avand in vedere si numarul jurisdictiilor. Este unul dintre succesele summitului G20", a declarat seful OCDE, Angel Gurria.

Organizatia a publicat, la cererea liderilor G20 reuniti saptamana trecuta la Londra, o lista neagra a statelor necooperante din punct de vedere fiscal si o lista gri, cu 38 de tari, precum Elvetia, Monaco si Luxemburg, care si-au asumat angajamente de a se supune standardelor internationale, dar nu le-au pus in practica.

Pentru includerea pe listele paradisurilor fiscale, organizatia ia in calcul patru criterii principale, respectiv impozitele mici sau inexistente, absenta transparentei in privinta regimului fiscal, absenta schimbului de informatii cu alte state si atractivitatea pentru companiile paravan, cu activitate fictiva.