"Coreea de Nord a reusit sa lanseze o racheta, dar autoritatile de pe Phenian au fost cam dezorganizate", scrie marti ziarul sud-coreean Joong Ang Ilbo. "O nava nord-coreeana care urma sa stranga resturile rachetei s-a intors din drum din cauza unei avarii, iar un avion Mig-21, care proteja locul lansarii, s-a prabusit..."

Lansarea rachetei nord-coreene nu a facut decat sa evidentieze slabiciunile sistemului de armament de la Phenian, incapabil sa urmareasca traiectoria dispozitivului, comenteaza Joong Ang Ilbo: "Coreea de Nord sustine ca a reusit sa plaseze un satelit pe orbita, dar nici ea nu stie unde a cazut lansatorul, pentru ca nu are un radar care sa urmareasca ruta lansatorului pe mii de kilometri."

Ministerul sud-coreean al Apararii nu a comentat informatiile.

Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune Taepo-dong 2 care a trecut pe deasupra teritoriului Japoniei, anuntau duminica agentiile de stiri.

In timp ce Statele Unite sustin ca nord-coreenii au testat o racheta cu raza lunga de actiune Taepo-dong 2, regimul de la Phenian spune ca a lansat doar un satelit de comunicatii, pe care ar fi reusit sa il plaseze pe orbita, potrivit agentiei oficiale de presa de la Phenian, KCNA.

Lansarea rachetei a fost criticata de occidentali, dar deocamdata nu s-a ajuns la un acord al ONU pentru condamnarea oficiala a operatiunii.

Coreea de Nord a avertizat inca de acum o luna ca intentioneaza sa plaseze pe orbita, intre 4 si 8 aprilie, un satelit de telecomunicatii, care a survolat inclusiv nordul arhipelagului japonez. Statele Unite si aliatii lor asiatici au suspectat de la bun inceput ca regimul de la Phenian pune la cale un tir experimental cu o racheta cu raza lunga de actiune.

Autoritatile japoneze au aratat ca racheta ar fi survolat partea de nord a insulei Honshu duminica, in jurul orei locale 11:37 (05:37, ora Romaniei). Prima treapta a rachetei ar fi cazut in Marea Japoniei, iar cea de-a doua, in Oceanul Pacific.