Cutremurul violent care a zguduit luni centrul Italiei a provocat moartea a 179 de persoane si disparitia a altor 34, indica ultimul bilant provizoriu difuzat marti de Centrul de coordonare a actiunilor de salvare din Aquila, citat de AFP. 40 de persoane nu au fost inca identificate. Numarul ranitilor este de circa 1.500, iar cel al persoanelor ramase fara adapost se ridica la aproximativ 50.000.

Seismul de 5,8 grade pe scara Richter a zguduit centrul Italiei - regiunea Fossa, aproape de orasul L'Aquila (Abruzzes), la circa 100 km de Roma -, duminica noapte, in jurul orei 03:30, ora Romaniei. Cutremurul a fost resimtit si in capitala, unde multi cetateni au iesit in piete, dar si la Pescara si pe coasta Adriaticii. Orasul Onna a fost complet distrus de cutremur: “Nu mai exista nicio cladire in picioare”, spun martorii. Unul dintre primele edificii doborate a fost chiar scoala oraselului.

"Mii de locuitori din Roma au coborit in strada. Pietele s-au umplut de oameni care se tem de o replica a cutremurului" - transmite corespondentul HotNews.ro in Italia, Miruna Cajvaneanu.

Luni dimineata, presedintele Giorgio Napolitano si premierul Silvio Berlusconi au declarat stare de urgenta nationala. “Este cea mai mare tragedie care a lovit Italia de la inceputul mileniului”, a declarat pentru RaiNews 24 seful Protectiei Civile din Italia, Guido Bertolaso.

20 de milioane de italieni sunt expusi "riscului seismic", potrivit Protectiei Civile.