Turistii straini pot vizita din nou Tibetul, dupa o perioada de o luna in care excursiile in zona au fost suspendate, a anuntat agentia de stat Xinhua, citata de CNN. Cel putin 25 de grupuri de turisti straini au ajuns duminica in Lhasa, capitala regiunii autonome din China, iar alti 500 de turisti sunt asteptati in Tibet in urmatoarele doua saptamani.

Primii turisti ajunsi in Tibet provin din Australia, Canada, Danemarca, Franta, Italia, Japonia Statele Unite.

Oficiali din industria turistica locala au afirmat ca vizitele strainilor au fost suspendate din "motive de securitate".

CNN reaminteste ca in luna martie a anului 2008 in Tibet au avut loc demonstratii violente, confruntarile dintre manifestanti si politie soldandu-se cu moartea a cel putin 80 de persoane si ranirea altor cateva mii. Peste 5.600 de persoane au fost arestate.

Manifestatiile au fost initiate de calugarii budisti, care voiau sa marcheze 49 de ani de la rascoala din Lhassa, in urma careia liderul spiritual al tibetanilor, Dalai-Lama, a plecat in exil, in India.

China l-a acuzat pe Dalai Lama ca s-ar fi aflat in spatele protestelor initiate de calugarii budisti. Administratia Centrala a Tibetului a respins insa acuzatiile, subliniind ca liderul spiritual tibetan este un "apostol al pacii".