Aproape 60.000 de oameni au marsaluit in mod pasnic duminica, in capitala Ungariei, cerand alegeri anticipate. Demonstrantii se opun desemnarii de catre actualul Legislativ a unui succesor pentru premierul socialist Ferenc Gyurcsany, care si-a inaintat demisia din functie in urma cu cateva saptamani, relateaza AFP.

Protestatarii, cei mai multi fiind simpatizanti ai partidelor de dreapta si de extrema-dreapta, s-au adunat in Piata Eroilor din Budapesta, la apelul a peste 500 de organizatii civile, si au cerut "excluderea din viata publica a celor responsabili pentru distrugerea tarii". Mai mult, demonstrantii au citit o petitie in 12 puncte, in care au cerut dizolvarea Parlamentului, pe care au trimis-o apoi presedintelui Laszlo Solyom.

Unul dintre organizatorii protestului, arhitectul Imre Makovecz, a anuntat ca, daca manifestatia nu va avea nici un impact, vor avea loc noi proteste pentru organizarea de alegerilor anticipate.

Partidului Socialist Ungar, aflat la guvernare, a organizat duminica un congres extraordinar, in care membrii formatiunii sa aleaga un nou presedinte, in locul lui Ferenc Gyurcsany, si sa ia o decizie finala in privinta sustinerii unui candidat la functia de prim-ministru al Ungariei.

Socialistii intentioneaza sa depuna luni in Parlament o asa-numita 'motiune de cenzura constructiva' pentru instalarea la conducerea guvernului pe cel oficial desemnat candidat de catre socialisi, Gordon Bajnai. Procedura permite schimbarea premierului fara dizolvarea Parlamentului si fara organizarea de alegeri anticipate. Votul asupra motiunii urmeaza sa aiba loc in 14 aprilie.

Liderul socialist Ferenc Gyurcsany conduce guvernul inca din 2004, devenit minoritar din aprilie 2008, cand Democratii Liberi s-au retras din coalitia de guvernare. Acesta si-a anuntat demisia la 21 martie si a propus formarea unui nou guvern, sub conducerea unui nou prim-ministru care sa scoata tara din criza. Ulterior, el si-a anuntat si retragerea şi de la conducerea partidului.