Partidul Comunist a castigat detasat alegerile legislative din Republica Moldova, obtinand 49,92% din voturi. Rezultatele au fost anuntate luni dimineata de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea a 94,84 la suta din voturi. Partidul Comunistilor este urmat de Partidul Liberal cu 12,90%, Partidul Liberal Democrat - cu 12,24% si Alianta Moldova Noastra - 9,87%, anunta HotNews.md.

Rata de participare a fost de 59,52%.

Celelalte formatiuni politice nu au reusit sa atinga pragul electoral de 6% din sufragii. Pe locul al cincilea s-a clasat Partidul Democrat, cu 3,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat, cu 3,3%, de Partidul Popular Crestin-Democrat - condus de Iurie Rosca - care a obtinut numai 2,5% din voturi si de Miscarea Actiunea Europeana, cu 1,2%.

Actualul sef al statului, comunistul Vladimir Voronin, nu mai are dreptul de a candida la conducerea tarii, cel de-al doilea mandat al sau urmand sa expire la 7 aprilie.

Scrutinul legislativ de duminica din Republica Moldova s-a incheiat la ora 21.00, cu exceptia sectiilor de vot din strainatate unde acesta continua din cauza diferentei de fus orar. La urne au fost asteptate aproximativ 2.600.000 de persoane cu drept de vot.

Pana la ora 19:00, aproape 52% din alegatorii inscrisi pe listele electorale au participat la vot, o rata de participare necesara validarii scrutinului, informeaza portalul de stiri Unimedia. Potrivit legislatiei din Republica Moldova, scrutinul legislativ este declarat valid numai daca se inregistreze o rata de participare la vot de peste 50% dintre alegatorii inscrisi.