Pregatirile pentru lansarea unui "satelit de telecomunicatii" de catre Coreea de Nord sunt pe ultima suta de metri iar lansarea va avea loc "curand", a anuntat presa oficiala de la Phenian, citata de BBC. Agentia KCNA a precizat ca o racheta va ridica in spatiu un satelit de comunicatii de la o baza aflata in partea de est a tarii.

Agentia a afirmat ca "pregatirile pentru lansarea Kwangmyongsong-2, un satelit experimental de comunicatii, transportat de racheta Unha-2, au fost finalizate la o baza de pe coasta de est a tarii", iar lansarea "va avea loc in curand".

Oficialii din Coreea de Nord au anuntat recent ca vor lansa satelitul intre 4 si 8 aprilie, iar analistii afirma ca regimul de la Phenian se va tine de promisiune si va lansa racheta atunci cand conditiile meteorologice o vor permite. Imagini recente luate prin satelit au aratat intensificarea activitatii la baza Musudan-ri, instalarea unor echipamente de monitorizare, in timp ce racheta este pregatita de lansare.

Statele vecine Coreei de Nord sustin insa ca "satelitul" este de fapt o racheta cu raza lunga de actiune de tipul Taepodong-2 si au amenintat ca o vor dobori. O comisie speciala s-a intrunit la Seul, in timp ce responsabilii cu securitatea nationala din Japonia se afla si ei in alerta.

Marina americana a trimis nave care sa monitorizeze lansarea, iar autoritatile de la Tokyo au anuntat ca vor dobori racheta nord-coreeana daca ii va ameninta teritoriul. Oficialii de la Phenian sustin insa ca lansarea face parte dintr-un program pasnic de dezvoltare spatiala si au avertizat ca "vor raspunde imediat" daca satelitul va fi interceptat.

Coreea de Nord a mai lansat o racheta Taepodong-2 in iulie 2006. Lansarea a esuat iar racheta s-a prabusit in mare. Trei luni mai tarziu, regimul de la Phenian a efectuat un test nuclear.