Criza economica a coincis in Statele Unite ale Americii cu o recrudescenta a actelor criminale, care s-au transformat deseori in adevarate masacre, un fenomen care nu este deloc intamplator, sustin specialistii in criminologie consultati de AFP.

Exista o legatura directa intre mediul economic si numarul agresiunilor mortale, asigura criminologul Jack Levin, pentru ca "un ucigas in masa este, aproape intotdeauna, cineva care a suferit o pierdere teribila", fie ca este vorba despre un loc de munca, o suma importanta de bani sau o poveste de dragoste.

Seria de incidente criminale care a avut loc in ultimele saptamani in Statele Unite pare sa confirme acest fenomen.

  • La inceputul saptamanii, un barbat inarmat pana in dinti a ucis opt persoane intr-un azil de batrani din Carolina de Nord si sase persoane intr-un cartier din Silicon Valley.
  • Sambata, o scena ingrozitoare a fost descoperita intr-o locuinta din Boston: un barbat s-ai ucis cu lovituri de cutit sora in varsta de 17 ani, si-a decapitat o alta sora de 5 ani si a inceput sa o injunghie pe cea de-a treia, moment in care a fost ucis de poltie.
  • Tot recent, un barbat a ucis noua persoane in Alabama, inainte de a se sinucide: printre victime, mama si bunica ucigasului. Anchetatorii au gasit asupra sa o lista cu facturi neplatite, un carnetel plin cu reprosuri la adresa colegilor sai si o scrisoare care anunta concedierea mamei sale.

"Astfel de pierderi grele sunt deseori o sursa de inspiratie, un fel de catalizator" si, in cazul recesiunilor economice, un numar mare de persoane cedeaza din punct de vedere psihic, explica Jack Levin, care preda criminologia la Northeastern University din Boston.

Lista actiunilor sangeroase din ultimele luni este impresionanta:

  • In ianuarie, un barbat si-a ucis sotia si cei cinci copii, inainte de a se sinucide, dupa ce si-a pierdut locul de munca.
  • Cu trei luni inainte, un barbat suparat din cauza problemelor financiare si-a ucis sotia, soacra si cei trei copii. Si el s-a sinucis.
  • Unul dintre cele mai socante evenimente: in seara de 24 decembrie, un barbat deghizat in Mos Craciun a facut un adevarat masacru in locuinta fostei sale sotii, ucigand noua oameni inainte de a-si lua viata.

Violentele domestice - in crestere alarmanta

Pe langa cresterea alarmanta a numarului de crime, si rata violentelor domestice cunoaste o recrudescenta, subliniaza Jack Levine, pentru ca "parinti devotati isi pierd locurile de munca si au impresia ca nu-si mai pot controla familiile".

Cindy Southworth, de la Reteaua nationala impotriva violentelor domestice, nu este insa intru totul de acord: "O economie in recesiune nu provoaca neaparat violente domestie, asa cum o economie infloritoare nu garanteaza absenta acestora".

Dar, recunoaste ea, un sot violent care si-a pierdut locul de munca e obligat sa stea acasa toata ziua iar riscul violentelor creste.

Pentru Chitra Raghavan, profesor de psihologie si expert in probleme de violenta conjugala la John Jay College of Criminal Justice din New York, recesiunea are un impact.

Autorii violentelor, aproape in totalitate barbati, se regasesc "prinsi intr-un cerc vicios: fara munca, umiliti, banuitori, disperati", sustine ea.

In cazul in care sotia are in continuare un loc de munca, "o violenta ancestrala poate sa izbucneasca oricand".