Liderii G20 prezenti la summit-ul care a inceput joi la Londra nu au stabilit inca in ce mod sa trateze paradisurile fiscale, insa e de asteptat sa se cada de acord pentru un numar de sanctiuni ce vor fi aplicate celor care nu respecta standardele internationale, noteaza Dow Jones. China spune ca sustine lupta internationala impotriva paradisurilor fiscale si spera ca Hong Kong si Macao nu vor fi incluse la aceasta categorie, noteaza Reuters.

Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, se intreba miercuri de ce partenerii sai din G20 sunt "mai putin entuziasti" pentru a reglementa aceste zone, de unde marea majoritate a fondurilor speculative isi conduc afacerile.

Dow Jones noteaza ca un proiect de comunicat redactat de G20 prevede ca se vor solicita sanctiuni pentru paradisurile fiscale care nu se vor conforma regulilor OECD referintoare la taxe si furnizarea de informatii bancare. Liderii inca discuta modul in care vor formula regulile, insa o solutie ar fi intocmirea unei liste cu paradisurile fiscale care nu furnizeaza informatii - si sanctionarea acestor zone.

Franta si Germania conduc lupta impotriva paradisurilor fiscale si cer sanctiuni pentru cele care nu furnizeaza informatiile cerute. Insa, China, care a fost mustrata ca nu ia atitudine impotriva acestor zone, spune ca sustine demersul pentru rezolvarea problemei paradisurilor fiscale, dar mentioneaza ca daca se va face o lista, Hong Kong si Macao nu trebuie sa fie pe ea.

China spune ca e o tara responsabila si vrea rezolvarea problemei, dar avertizeaza ca atitudinea ei va fi diferita daca Hong Kong si Macao ar fi incluse pe lista paradisurilor fiscale.

Aceste doua teritorii ce apartin Chinei au fost in trecut sub autoritatea Marii Britanii, respectiv a Portugaliei, si au sisteme bancare dominate de secretomanie. Totusi, noteaza reuters, Hong Kong a fost laudata recent de OECD pentru atitudinea tot mai transparenta legata de sectorul bancar.