Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat joi ca daca nu se actioneaza rapid pentru a opri criza economica, lumea ar putea fi confruntata cu miscari sociale de amploare iar multe state vor "falimenta", informeaza Reuters.

"Ceea ce a inceput ca o criza financiara s-a transformat intr-o criza economica globala", sustine secretarul general al ONU intr-un articol publicat in The Guardian.

"Ma tem ca va urma ceea ce e mai rau - o criza politica de amploare definita de miscari sociale, guverne slabite si cetateni tot mai furiosi, care si-au pierdut complet increderea in liderii lor si in viitor", a scris Ban Ki-moon.

Oficialul a afirmat ca criza economica a afectat in principal tarile cele mai sarace, care "se dezmembreaza intr-un ritm ingrijorator".

"Daca nu realizam o redresare la nivel global, ne vom confrunta cu o catastrofa de proportii in dezvoltarea umana", sustine secretarul general al Natiunilor Unite.

Ban a solicitat adoptarea unui "pachet de stimulare cu adevarat global" si a afirmat ca tarile in curs de dezvoltare vor avea nevoie de un trilion de dolari in 2009 si 2010. "Exista o linie subtire intre bancile falimentare si statele falimentare, iar noi o traversam pe riscul nostru", a declarat secretarul general al ONU.

Comentariile lui Ban Ki-moon au fost facute in aceeasi zi in care liderii G20 s-au intalnit in Londra pentru a dezbate solutii la iesirea din criza. Unele state sustin injectii masive de capital pentru a intari economia mondiala, in timp ce altele vor adoptarea de reguli noi pentru a evita repetarea unor astfel de crize.