Summitul sefilor de stat din cele mai puternice 20 economii ale lumii s-a desfasurat, joi, la ExCel Centre din Londra. Sefii de state si de guvern prezenti la reuniune au incercat sa treca peste divergentele de opinii pentru a gasi un raspuns comun la actuala criza economica globala, cea mai grava din anii '30 incoace.

Programul reuniunii este urmatorul (orele mentionate fiind cele locale):

ExCeL, sediul summit-ului, s-a deschis la ora sase dimineata pentru primirea delegatiilor. Micul dejun al sefilor delegatiilor a fost programat intre 8:30 si 10:00, iar ziaristii au putut asista la discutii. Sesiunile in plen se defasoara intre 10:20-13:00 si 14:30-15:30. Diplomatii au acordat jumatate de ora presei la finalul discutiilor, intre 15:30-16:00. Lucrarile reuniunii se vor incheia in jurul orei 17:30, cand va fi emis comunicatul final al intalnirii urmat de o conferinta de presa. Delegatiile vor parasi Londra joi seara si vineri.

UPDATE: Lucrarile reuniunii au fost deschise de premierul Gordon Brown.

Tarile G20 vor trebui sa-si afirme dorinta comuna de a face tot posibilul pentru a iesi din criza si sa gaseasca modalitati de inasprire a controlului financiar pentru a evita o astfel de situatie pe viitor. Tarile prezente vor trebui sa promita, de asemenea, o majorare a fondurilor institutiilor financiare internationale, precum FMI, pentru ajutorarea tarilor celor mai vulnerabile.

La summit vor participa sefii de guvern si/sau de state din SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Rusia, Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, precum si reprezentanti ai Uniunii Europene, FMI, Banca Mondiala, Comitetul International Monetar si Financiar si Comitetul de dezvoltare al FMI si al Bancii Mondiale, dar si oficiali din Spania si Olanda.

Principalele declaratii ale lui Barack Obama de la conferinta sa de presa:

  • In viata nu exista garantii si nici in economie nu exista garantii, exista mereu riscuri. Iar masurile luate sunt de natura a preveni o depresiune economica. Daca sunt suficiente, trebuie sa asteptam sa vedem. In 2-3 ani ne vom uita in urma si vom vedea daca aceste decizii ale noastre au dat roade
  • Vreau sa le transmit americanilor ca interesele noastre trebuie sa fie in stransa legatura cu interesele celorlalte natiuni. Daca ii neglijam si ii abandonam pe cei saraci atunci ne facem noua un deserviciu, ii facem pe oamenii din restul lumii vulnerabili la propaganda anti-americana.
  • Deciziile fostei administratii a adus un prejudiciu imaginii SUA, si asta nu e neaparat parerea mea personala, ci si a celorlalti lideri ai lumii. As vrea sa cred ca de la alegerea mea si datorita masurile devreme luate de catre administratia pe care o conduc, sa vedem o schimbare a imaginii Americii in lume
  • Cred ca SUA are un rol important pe harta lumii si nu m-as fi aflat aici daca nu as fi considerat ca avem un cuvant important de spus.
  • Intrebat  "Cum au primit celelalte state din G20 sfaturi din partea SUA, avand in vedere ca majoritatea lumii acuza America de aceasta criza financiara?", Barack Obama a declarat: "Cred ca prezenta mea aici a fost bine primita. E foarte important ca suntem consitenti de criza. In general a fost o abrodare contructiva din partea tuturor liderilor. E greu de negat ca o parte din aceasta criza a inceput pe Wall-street. O parte din firme au riscat nejustificat, iar greselile facute si-au pus amprenta pe economia SUA si cea globala. Fara niste strategii concepute impreuna, aceste probleme vor reveni in viitor.