Pana la amiaza, in jur de 4.000 de protestatari au impanzit City-ul londonez (centrul financiar) si au inconjurat Banca Angliei. Politia incearca sa impiedice unirea grupurilor de protestatari si sa pastreze piata din fata bancii accesibila doar jurnalistilor. Pana in jurul orei 13:00 (ora Londrei), tensiunea a crescut, iar demonstrantii au devenit violenti. Cativa au fost raniti de fortele de politie. Acestia au ocupat si piateta din fata Bancii Angliei.

Summitul G20 urmeaza sa se desfasoare joi, 2 aprilie, in capitala Marii Britanii.

Demonstrantii au spart geamurile de la sediul Royal Bank of Scotland, au patruns in incinta bancii si au inceput sa distruga mobilierul, relateaza agentiile internationale de presa.

La Bishopsgate, inima centrului financiar londonez, activistii pentru prevenirea schimbarii climatului si-au instalat o tabara de corturi imprejurul cladirii de protectie a mediului si promit sa innopteze acolo.

Un alt grup de manifestanti, care se indreapta inspre Trafalgar Square intr-un mars pasnic, doresc oprirea actiunilor militare ale Marii Britanii.

Functionarii din City, avertizati de ieri, au decis sa vina azi la serviciu, insa li s-a dat optiunea de a sta acasa. Politia incearca la aceasta ora sa dezlipeasca grupul de demonstranti de cladirea bancii Scotiei, in timp ce acestia arunca sticle cu apa si scandeaza “Rusine voua”.

11 arestari s-au operat pana in prezent, printre care se numara si civili imbracati in politisti. 5000 de politisti incearca sa controleze demonstrantii. Fortele de protectie au blocat zona din zona Bancii Angliei nemailasand nici o persoana sa intre sau sa iasa. Cativa protestatari suparati au reusit sa ajunga pe acoperisul bancii Scotiei

Demonstrantii sunt reprezentati de grupuri de anarhisti, militanti ecologisti, grupuri de anti-capitalisti si pensionari ingrijorati ca-si vor pierde pensia.

Manifestatia a inceput de dimineata, cind un grup de protestatari pe biciclete a sosit in fata Bancii Angliei. Multe restaurante si cafenele si-au acoperit geamurile cu placaj si au inchis localurile. Politistii au intesat locul.

Vezi imagini de la protestele din Londra:

Ce striga protestatarii:

Spanzurati bancherii!

Ardeti bancherii!

Luati cu asalt bancile!

Solutia, revolutia!

Ardeti-l pe Gordon Brown!