Politia britanica se pregateste pentru proteste violente in perioada summitului G-20, in conditiile in care grupurile de anarhisti au amenintat ca vor aduce haosul pe strazile londoneze, in perioada reuniunii celor mai puternice 20 de state ale lumii, care incearca sa gaseasca o solutie pentru iesirea din criza economica globala, relateaza Reuters.

Toate concediile politistilor au fost anulate in capitala britanica iar oamenii de afaceri au fost sfatuiti sa-si reprogrameze intalnirile care nu sunt urgente.

In general, toate summit-urile economice si conferintele pe astfel de teme s-au confruntat cu proteste violente, organizate in principal de anarhisti si de grupari anti-globalizare, dar politia se teme de manifestari fara precedent la reuniunea care va debuta in data de 2 aprilie la Londra, avand in vedere actuala conjunctura economica si sociala.

Activistii pentru protectia mediului si pacifistii au anuntat deja organizarea unei demonstratii in 1 aprilie, cand liderii G-20 vor ajunge in capitala Marii Britanii.

O miscare denumite "Storm the Banks" a anuntat pe Internet ca protestatarii anti-capitalism intentioneaza sa-si concentreze actiunile asupra Bank of England, in ceea ce ei numesc "Financial Fools Day".

In timpul reuniunii G8 care a avut loc in iulie 2005, in Scotia, patru islamisti britanici au organizat atentate sinucigase cu bombe in trenuri si autobuze londoneze, ucigand 52 de oameni.

"La acest moment, nu detinem informatii despre amenintari specifice la adresa G-20", a precizat un purtator de cuvant al politiei, care a adaugat insa ca fortele de ordine "vor fi amplasate inteligent", astfel incat politistii sa fie prezenti acolo unde se anticipeaza proteste.

"Mediul de afaceri este ingrijorat pentru cele doua zile de protest, dar marea majoritate a companiilor au luat masuri sporite de securitate", a afirmat Helen Hill, director de securitate al Camerei londoneze de comert si industrie.

"Anularea intalnirilor care nu sunt urgente trebuie luata in considerare, dar oamenii nu ar trebui sa se teama sa vina la Londra pentru discutiile foarte importante", a mai spus ea.