Statele Unite au anuntat joi ca un inalt oficial american va participa la sfarsitul lunii, la Moscova, la o reuniune a Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai, pe tema Afganistanului, unde se va putea intalni cu delagatia Iranului care participa, de asemena, la conferinta, relateaza AFP.

Iranul trimite, de obicei, un observator la lucrarile grupului de la Shanghai, organizatie regionala formata in 1996 drept alternativa la NATO, care ar putea permite Rusiei si Chinei sa actioneze impotriva influentei Statelor Unite in Asia.

"Prim-adjunctul secretarului de stat adjunct pentru Asia Centrala, Patrick Moon, intentioneaza sa participe la aceasta conferinta, care va avea loc pe 27 martie, la Moscova", a declarat presei purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood.

"Este o conferinta consacrata Afganistanului si vecinilor sai. Chiar daca nu suntem membri ai organizatiei, si nici observatori, ne bucuram sa participam in calitate de invitati ", a precizat acesta.

Intrebat daca Moon se va intalni cu omologii iranieni, purtatorul de cuvant a declarat ca "nu este nimic neobisnuit ca oficialii americani si cei iranieni sa ...se intersecteze, mai ales in cadrul unei intruniri multilaterale. Este o conferinta consacrata Afganistanului si vecinilor sai, iar Iranul este cu siguranta un vecin al Afganistanului. Asa ca...vom vedea!, a incheiat acesta.